Kurczak curry z ananasem to wspaniała propozycja obiadowa na chłodne jesienne dni. Jej indyjski charakter zapewnia cudownych doznań smakowych i aromatycznych. Kompozycja delikatnego mięsa drobiowego zamarynowanego w czosnku i curry oraz ryżu i wspaniałego sosu to pomysł wręcz idealny. W naszej propozycji wykorzystaliśmy sos indyjski śmietanowy Korma od Patak’s zawierający wiórki kokosowe i delikatnie zbalansowaną mieszankę autentycznych przypraw z imbirem i czosnkiem. Danie jest bardzo wyraziste w smaku, ale zachowuje przy tym swój łagodny charakter. Dodatkowo zastosowanie ananasa niewątpliwie pozytywnie wpływa na atrakcyjność potrawy – nieco naturalnej, owocowej słodkości. Danie jest kompozycją smaków i aromatów, które z pewnością większości z nas przypadną do gustu. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – kurczak curry z ananasem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Ananas – 50 gram
- Kukurydza – podobnie 50 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Ryż (najlepiej basmati) – 100 gram
- Indyjski sos śmietanowy Korma – od Patak’s
- Curry – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj i pokrój w niewielką kostkę filet z kurczaka – ząbek czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Umieść następnie mięso w miseczce, dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz curry – dodaj łyżkę oliwy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy równomiernie rozłożyły się na wszystkich kawałkach kurczaka – pozostaw na 15 minut.
W międzyczasie obierz i posiekaj w cienkie półksiężyce cebulę. Kukurydzę odsącz z zalewy, a ananasa pokrój w niewielkie – około 1 centymetrowe – kawałki. Możesz juz teraz zagotować w garnku lekko osoloną wodę i ugotować w niej ryż. Najlepiej skomponuje się tutaj ryż przygotowany al dente – odejmij od czasu gotowania około 2 minuty.
Rozgrzej następnie patelnię z bardzo niewielką ilością oliwy i dodaj na nią zamarynowanego kurczaka. Smaż go na niezbyt intensywnym ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki zarumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po tym czasie dodaj przygotowaną wcześniej cebulę – wymieszaj i pozostaw jeszcze na kilka minut do jej zeszklenia.
Dodaj następnie na patelnię kukurydzę i ananasa – pozostaw całość na patelni kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj do pozostałych składników sos i bardzo dokładnie wymieszaj całą zawartość patelni. Pozostaw wszystko na minimalnym ogniu przez dodatkowe 5 minut.
W międzyczasie wyłóż do miseczek gotowy już zapewne ryż i posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki Na koniec przełóż gotową zawartość patelni do miseczek, przyozdób pietruszką i podawaj od razu do spożycia – gotowe – smacznego!