Kurczak piccata to ciekawa i niezwykle wyjątkowa propozycja na przygotowanie wybornego dania. Delikatne mięso drobiowe w bardzo wyrazistym i niesamowicie atrakcyjnym smakowo sosie to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Podanie kurczaka z ulubionymi dodatkami sprawi, że uzyskamy w pełni sycący i niesamowicie pyszny obiad idealny dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie duża patelnia – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – kurczak piccata
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Parmezan – około 50 g
- Masło – 2 łyżki
- Śmietanka 30% – 150 ml
- Białe wino wytrawne – podobnie 150 ml
- Czosnek – 2 ząbki
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Kapary w zalewie – podobnie 3 łyżki
- Cytryna – 1 sztuka
- Natka pietruszka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia kurczaka. Pokrój go następnie wzdłuż całości na stosunkowo cienkie – około 1 cm – kotleciki. W zależności od wielkości filetu będą to 2-3 sztuki – rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Rozgrzej następnie solidnie patelnię, a kurczaka przypraw solą i pieprzem oraz obtocz w mące.
Każdy z kawałków podsmaż teraz po 3-4 minuty na niezbyt mocnym ogniu z każdej strony do zarumienienia. W międzyczasie zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach parmezan, przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i posiekaj natkę pietruszki. Gdy kurczak będzie gotowy zdejmij go z patelni i umieść na nim 2 łyżki masła.
Gdy masło roztopi się dodaj na patelnię białe wino i poczekaj do momentu zagotowania i delikatnego zredukowania. Dodaj teraz na patelnię przygotowany wcześniej czosnek, kapary, śmietankę i parmezan – dokładnie zamieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut.
Dodaj następnie do sosu kilkanaście kropel soku wyciśniętego z cytryny i umieść na patelni ponownie kurczaka – podsmaż po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie możesz przygotować ulubiony dodatek obiadowy do podania. Świetnie sprawdzi się tutaj makaron, ale również ryż, kasza, ziemniaki lub po prostu pieczywo. Gotowe danie przyozdób plasterkami cytryny i posiekaną natką pietruszki – gotowe – smacznego!