Kurczak po góralsku to bardzo atrakcyjna potrawa o niesamowicie szerokim bukiecie smaków i aromatów. Delikatne mięso drobiowe zamarynowane w wyrazistych i intensywnych przyprawach każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Całość zapieczona w kiszonej kapuście i pysznym bulionie gwarantuje potrawie niepowtarzalnych smaków. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia, garnek i piekarnik z naczyniem żaroodpornym – zaczynajmy!
165 min 4-5 porcji
Składniki – kurczak po góralsku
- Udka kurczaka – 5 sztuk
- Kiszon kapusta – 500 g
- Cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
- Czosnek – 3 ząbki
- Bulion drobiowy – 300 ml
- Śmietana 18% – podobnie 200 ml
- Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kminek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – 1 płaska łyżeczka
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij najlepiej 1-2 godziny przed przystąpieniem do wykonywania całości przepisu. Umieść w miseczce 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki kminku oraz dodaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu, połową przygotowanej słodkiej i ostrej papryki oraz wyciśnij kilkanaście kropli soku z cytryny – bardzo dokładnie wymieszaj.
Następnie bardzo dokładnie i jak najbardziej równomiernie obtocz wszystkie kawałki kurczaka w tak przygotowanej marynacie – pozostaw na 1-2 godziny w lodówce. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę – rozgrzej solidnie patelnię. Dodaj na nią cebulę i podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia.
Kapustę umieść na sitku i kilkukrotnie przelej chłodną wodą wyciskając ją. Pozwoli to na zmniejszenie jej kwaśności – jeśli preferujesz bardzo kwaśne dania możesz oczywiście pominąć tą czynność. Tak przygotowaną kapustę poszatkuj w około 2-3 cm kawałki – tutaj również w zależności od preferencji możesz swobodnie dobrać sposób przygotowania.
Przygotuj następnie w osobnym naczyniu bulion drobiowy oraz dodaj do niego ostatni przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Umieść w naczyniu również pozostałą część słodkiej i ostrej papryki oraz majeranek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i umieść w garnku, do którego włóż również wcześniej przygotowaną kapustę i cebulę.
Całość gotuj następnie przez 15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie rozgrzej ponownie patelnię i podsmaż na niej po 2-3 minuty z każdej strony wszystkie kawałki kurczaka – tylko do delikatnego zarumienienia. Przełóż następnie zawartość garnka do naczynia żaroodpornego i ułóż na wierzchu udka kurczaka.
Warto, aby kawałki kurczaka były delikatnie zanurzone w kapuście – całość pozostaw następnie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na około 45 minut. Pod koniec tego czasu możesz zalać zawartość naczynia śmietaną – przygotuj również posiekaną natkę pietruszki. Gotowe danie wyjmij z piekarnika i podawaj przyozdobione natką – smacznego!