Kurczak po hawajsku to bardzo popularne i lubiane danie orientalne. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dobrze doprawiony kurczak wraz ze świeżym ananasem i dodatkiem bogatego bukietu warzyw sprawia, że danie to jest niesamowicie aromatyczne i smakuje bardzo wyjątkowo. Dodatkowo zastosowanie ryżu pozwala na uzyskanie naprawdę solidnie sycącego posiłku. Całość przyprawiona delikatnie na ostro zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Do przygotowania przepisu konieczna będzie głęboka patelnia oraz garnek do ugotowania ryżu oraz brokułu – do dzieła!
35 min 2 porcje
Składniki – kurczak po hawajsku
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Ryż (biały lub basmati) – 100 gram
- Ananas – połowa 1 sztuki
- Papryka czerwona – podobnie połowa 1 sztuki
- Brokuł – podobnie połowa 1 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Kukurydza – 140 gram
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1/3 łyżeczki
- Chili – podobnie 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w kostkę filet z kurczaka. Umieść go w osobnej miseczce, dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą papryki, curry i ziół prowansalskich – bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie obierz i pokrój w półksiężyce cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią przygotowaną cebulę i smaż przez około 3 minuty do jej zeszklenia.
Następnie dodaj do cebuli pokrojonego kurczaka i pozostaw na średnim ogniu przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość patelni, tak aby mięso przysmażyło się równomiernie ze wszystkich stron.
W międzyczasie możesz zagotować wodę, osolić ją i dodać do niej ryż. Podobnie możesz postąpić z brokułem – przed gotowaniem podziel go na mniejsze kawałki. Ananasa przekrój na pół, a następnie obkrój go ze skóry. Pozostały miąższ pokrój w plastry i dalej w około 1 centymetrową kostkę.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie, podłużne paski. Kukurydzę solidnie odsącz i dodaj wszystko na patelnię. Następnie przypraw całość pozostałą słodką papryką, curry, ziołami prowansalskimi, kurkumą oraz chili. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Jeśli brokuł jest już odpowiednie miękki odcedź go z wody i dodaj również na patelnię. Uważaj od teraz przy mieszaniu jej zawartości, aby nie zgnieść zbyt mocno brokuła – lepiej wygląda w formie większych różyczek.
Następnie w zależności od upodobania możesz dodać na patelnię również ugotowany ryż. Danie bardzo dobrze smakuje jeśli przesmaży się go delikatnie. Możesz oczywiście ryż umieścić bezpośrednio na talerzu, a zawartość patelni dodać już tam. Danie jest gotowe, możesz przyozdobić je świeżymi listkami bazylii – smacznego!