Kurczak po indyjsku to bardzo ciekawa propozycja na danie – nieco bardziej niż te codzienne – egzotyczne. Jest to znany i powszechnie lubiany z restauracji o charakterze orientalnym pomysł na przygotowanie kurczaka. Bardzo szeroka gama zastosowanych przypraw sprawia, że walory smakowe tego dania są niepowtarzalne. Dodatkowo wykorzystanie ryżu basmati nadaje kurczakowi po indyjsku jeszcze więcej wyjątkowości. Do przygotowania przepisu konieczna będzie głęboka patelnia (najlepiej wok), garnek do ugotowania ryżu oraz moździerz (bez niego również sobie poradzisz) do skruszenia orzechów i kolendry – zaczynajmy!
40 min 3 porcje
Składniki – kurczak po indyjsku
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Ryż basmati – 200 gram
- Przecier pomidorowy – podobnie 200 gram
- Pomidory koktajlowe – 5 sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 centymetry
- Orzechy nerkowca – 25 gram
- Śmietanka 30% – 50ml
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Kolendra (ziarna) – podobnie 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Pieprz cayenne – solidna szczypta (około 1/4 łyżeczki)
- Świeża natka pietruszki
- Sól
Przygotowanie
Na początek obierz ze skórki imbir i zetrzyj go na tarce o bardzo małych oczkach – im dokładniej będzie starty tym lepiej. Podobnie postąp z ząbkami czosnku, możesz przecisnąć je również przez praskę. Następnie obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej dobrze głęboką patelnię – najlepiej wok – dodaj na nią przygotowane składniki. Dokładnie wszystko zamieszaj i pozostaw na średnim ogniu około 5 minut mieszając co jakiś czas.
W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać kurczaka. Umyj dokładnie mięso i pokrój w kostkę (lub dowolne inne kawałki w zależności od upodobania) o wielkości około 2 centymetrów. Dopraw kurczaka połową łyżeczką kurkumy i curry oraz solą i pieprzem. Postaraj się, aby rozprowadzić przyprawy równomiernie po wszystkich kawałkach i dodaj je na patelnię.
Smaż tak na średnim ogniu często mieszając – lub na mniejszym ogniu jeśli chcesz zająć się w tym czasie pozostałymi czynnościami – do momentu zarumienienia kurczaka ze wszystkich stron. W międzyczasie rozgnieć w moździerzu orzechy oraz kolendrę. Moździerz można zastąpić dowolnym innym sposobem, który zapewni pokruszenie składników. Możesz wykorzystać drewnianą deseczkę kuchenną oraz tłuczek – warto rozgniatać składniki umieszczone na przykład w torebce śniadaniowej.
Gdy kurczak będzie już odpowiednio przysmażony (niezbyt mocno) dodaj na patelnię przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy: kurkumę, kolendrę, curry oraz pieprz cayenne. Możesz dodać na patelnię również niedużą garść skruszonych orzechów. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu na 15 minut. W międzyczasie pokrój pomidory koktajlowe w plasterki. Możesz również zacząć już gotować ryż – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy czas duszenia dobiegnie końca dodaj na patelnię pomidory oraz śmietankę. Wymieszaj wszystko, tak aby śmietana równomiernie wymieszała się z zawartością patelni. Pozostaw całość na wolnym ogniu pod przykryciem na kolejne 5-10 minut – gotowe! Danie podawaj z ryżem przyozdobione świeżą natką pietruszki oraz oprószone skruszonymi orzechami nerkowca – smacznego!