Kurczak teriyaki z makaronem smażonym to jedna z naszych ulubionych – pod względem walorów smakowych – propozycja na przygotowanie nieco bardziej orientalnego dania. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z bogatą kompozycją warzyw oraz niesamowicie smakowitym makaronem Chow Mein pozwala na uzyskanie bardzo wyrazistego i w pełni sycącego posiłku. Dodatek intensywnych w smaku suszonych grzybów, świeżego imbiru i sosu teriyaki wyzwala z potrawy niesamowite, niepowtarzalne i nieporównywalne z niczym innym aromaty. Danie jest wprost przepyszne i wyjątkowe na każdym etapie spożywania. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – dość duża – oraz garnek do ugotowania fasolki i makaronu – do dzieła!
60 min 2 porcje
Składniki – kurczak teriyaki z makaronem smażonym
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Fasola szparagowa – 50 gram
- Kukurydza – podobnie 50 gram
- Papryka czerwona – 1/2 średniej sztuki
- Cukinia – podobnie 1/2 średniej sztuki
- Makaron Chow Mein – 100 gram
- Sos teriyaki – 2-3 łyżki
- Suszone grzyby (ulubione) – kilka sztuk
- Imbir (korzeń) – około 2 centymetry
- Sezam – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj porządnie pod bieżącą wodą fasolkę szparagową i odkrój stwardniałe końcówki – wstaw na gaz lekko osoloną wodę. Dodaj do garnka fasolkę i gotuj około 10-15 minut aż będzie miękka. W międzyczasie umieść suszone grzyby w miseczce i zalej je gorącą wodą – pozostaw na kilka minut.
Następnie bardzo dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę – w zależności od upodobania 1-2 centymetrową – filet z kurczaka. Dopraw delikatnie solą i pieprzem – rozprowadź przyprawy jak najbardziej równomiernie po wszystkich kawałkach – rozgrzej patelnię. Zetrzyj w międzyczasie imbir – najlepiej na tarce o niewielkich oczkach.
Dodaj następnie na patelnię mięso i imbir. Podsmaż kilka minut co jakiś czas mieszając, aby kurczak zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie paseczki marchewkę. Podobnie postąp z połową czerwonej papryki – kukurydzę natomiast odsącz porządnie. Cukinię umyj i pokrój w plasterki – i dalej na połówki lub ćwiartki – nie obieraj jej ze skóry.
Możesz już teraz zagotować w osobnym garnku wodę na makaron – ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dodaj następnie na patelnię wszystkie przygotowane warzywa oraz grzyby. Możesz w zależności od upodobania do grzybowego smaku przelać również wodę, w której się moczyły.
Do całości dodaj następnie sos teriyaki – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj – dolej na patelnię nieco wody, tak aby przykryć warzywa. Dodaj na patelnię również gotowy już zapewne makaron – pozostaw całość na 10-15 minut na nieco większym ogniu co jakiś czas mieszając. No koniec przełóż gotowe danie do miseczek – każdą porcję posyp sezamem i podawaj do spożycia – smacznego!