Kurczak w sosie śmietanowo brokułowym to jeden z bardziej wyrazistych i atrakcyjnych pomysłów na przygotowanie kurczaka. Danie jest naprawdę sycące i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Każdy miłośnik dań z makaronem, czy kurczakiem znajdzie tutaj coś dla siebie i powinien zasmakować w tej potrawie. Delikatne mięso drobiowe z brokułem w połączeniu ze wspaniale aromatycznym i cudownie smakowitym sosem śmietanowym to kompozycja idealna. Do wykonania przepisu garnek do ugotowania brokułu i makaronu oraz patelnia – zaczynajmy!
45 min 2 porcje
Składniki – kurczak w sosie śmietanowo brokułowym
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Makaron (ulubiony rodzaj) – 150 g
- Brokuł – 1 średniej wielkości sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Śmietana 18% – 150 g
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek podziel brokuł na mniejsze różyczki – ich wielkość dobierz według własnego upodobania. Następnie zagotuj lekko osoloną wodę w garnku i dodaj do niego przygotowane różyczki brokułu. Gotuj je na średnim ogniu przez około 5 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę cebulę, czosnek natomiast posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Gdy brokuł będzie już gotowy odcedź go na sitku, przelej je chłodną wodą i pozostaw do obcieknięcia.
Filet z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw wedle własnych preferencji solą i pieprzem. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do lekkiego zeszklenia. Następnie dodaj na patelnię czosnek, podsmaż kolejne 2 minuty i dodaj kurczaka. Smaż wszystko na średnim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając – do równomiernego zarumienienia wszystkich kawałków mięsa.
W osobnej miseczce rozmieszaj następnie mąkę w około połowie szklanki wody, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodaj ją na patelnię wraz z różyczkami brokułu oraz śmietaną, wszystko dokładnie zamieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać dodatkowo zawartość patelni. Pod koniec tego czasu spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw go delikatnie solą i pieprzem.
W tym momencie możesz już zagotować lekko osoloną wodę w garnku i ugotować w nim makaron. Z całością potrawy najlepiej będzie komponował się makaron przygotowany al dente dlatego warto od czasu gotowania odjąć 1-2 minuty. Gotowy makaron odcedź, przelej chłodną wodą i przełóż do miseczek lub na talerze. Do każdej z porcji dodaj następnie po odpowiedniej ilości zawartości patelni. Wszystko to przyozdób posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!