Kurczak z warzywami po chińsku to jedno z bardziej znanych i zdecydowanie lubianych dań kuchni orientalnej. Cudowna kompozycja delikatnego mięsa drobiowego, warzyw i wyrazistych przypraw przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym. Dodatek ryżu sprawia, że danie staje się w pełni sycącą propozycją idealną na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek – do dzieła!
30 min 3 porcje
Składniki – kurczak z warzywami po chińsku
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Seler naciowy – podobnie 1 łodyga
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryczka chili – około 2-3 cm
- Imbir (korzeń) – podobnie około 2-3 cm
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Ocet (najlepiej ryżowy) – podobnie 3 łyżki
- Cukier – 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ryż (ulubiony) – 200 g
- Szczypiorek
- Sezam
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu umyj bardzo dokładnie filet, oczyść go i pokrój w nieregularne podłużne kawałki. Dopraw każdy z nich delikatnie solą i pieprzem – rozgrzej solidnie patelnię. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
Dodaj je na patelnię i podsmaż 3-4 minuty na średnim ogniu do delikatnego zeszklenia – zmniejsz ogień. Dodaj następnie na patelnię kawałki kurczaka i podsmaż je około 5 minut co jakiś czas mieszając – do zarumienienia ze wszystkich stron. W międzyczasie pokrój marchewkę i czerwoną paprykę w podłużne paseczki – możesz już teraz wstawić ryż i ugotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Selera naciowego i papryczkę chili pokrój w plasterki, a korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść następnie wszystkie przygotowane tak składniki na patelni – podsmaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając – możesz podkręcić nieco ogień. W osobnej miseczce zmieszaj teraz po 3 łyżki sosu sojowego, octu i wody, łyżeczkę cukru, chili, kurkumę, tymianek oraz słodką i ostrą paprykę.
Wszystko to bardzo intensywnie wymieszaj i przelej jak najbardziej równomiernie na patelnię. Pozostaw tak całość na ostatnie 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, a w międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek. Gotowy ryż rozłóż do miseczek lub talerzy, dodaj do każdej porcji odpowiednią ilość zawartości patelni i przyozdób całość szczypiorkiem i sezamem – gotowe – smacznego!