Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami to bardzo prosty, mało wymagający i niezwykle pyszny pomysł na przygotowanie wybornego dania. Wykorzystanie wyjątkowego makaronu, którym bez wątpienia są łazanki w połączeniu z wyrazistymi przyprawami i przede wszystkim kapustą kiszoną każdemu z pewnością zasmakuje. Dodatkowo całość przygotowania z cudownie aromatycznymi grzybami sprawia, że danie zyskuje niesamowitych aromatów. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia lub garnek – zaczynajmy!
60 min 6-8 porcji
Składniki – łazanki z kapustą i suszonymi grzybami
- Łazanki – 300 g
- Kapusta kiszona – 600 g
- Suszone grzyby – 50 g
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Sos sojowy – podobnie 2 łyżki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Kminek – 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj wrzątek i zalej nim suszone grzyby umieszczone w miseczce – pozostaw na około 20-30 minut do namoczenia. W międzyczasie opłucz solidnie na sitku kiszoną kapustę – wyciśnij ją kilkukrotnie. Powtórz te czynności do uzyskania odpowiedniej kwaśności – w zależności od osobistych preferencji.
Pokrój następnie kapustę w krótkie, kilkucentymetrowe kawałki. Obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce dwie cebule, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej głęboką patelnię (lub garnek) i dodaj na nią najpierw cebule – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia – dodaj czosnek.
W międzyczasie możesz zagotować już lekko osoloną wodę na łazanki. Ugotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – warto, aby posrać się przygotować je al dente – będą najlepiej komponować się z całością. Po kolejnych kilku minutach dodaj na patelnię przygotowaną kapustę i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
Zmniejsz następnie ogień i dodaj na patelnię pokrojone na małe kawałki grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz odcedzone łazanki. Jeśli wody z grzybów było niewiele dodaj nieco chłodnej wody, tak aby przykryć większość składników – bardzo dokładnie zamieszaj.
Dodaj również 2 łyżki sosu sojowego, po 2 ziela angielskie i liście laurowe oraz kminek i słodką paprykę. Całość zamieszaj dokładnie i pozostaw na niewielkim gazie pod przykryciem na 20-30 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki – spróbuj dania i wrazie konieczności dopraw solą i pieprzem – gotowe – smacznego.