Leczo z kiełbasą jest wspaniałym pomysłem na prosty obiad. Wykonanie dania sprowadza się tak naprawdę do skrojenia dużej ilości warzyw – efektem zaś jest przepyszny obiad o bardzo bogatym bukiecie smaków. Składnikami jest przede wszystkim bogaty zestaw warzyw, które są źródłem ważnych substancji odżywczych i to od ich kompozycji zależy końcowy rezultat. Nie wahaj się dodać do naszego przepisu innych ulubionych składników – ubogacisz dzięki temu danie i dostosujesz jego smak do własnych preferencji. Do przygotowania będziesz potrzebował duży garnek – około 5 litrowy.
50 min 4 porcje
Składniki – leczo z kiełbasą
- Kiełbasa (twoja ulubiona, na przykład podwawelska) – 400 gram
- Cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Zielona papryka – podobnie 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Pomidor – 4 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 40 gram
- Ziele angielskie – 3 ziarenka
- Liść laurowy – podobnie 3 listki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw koniecznie zagotuj wodę, a pomidory umieść w naczyniu, które pozwoli na ich pełne zanurzenie. Zalej je wrzątkiem i pozostaw na kilka minut, aby się sparzyły. Pozwoli to na swobodne obranie ich ze skóry, która zepsułaby efekt końcowy potrawy.
Następnie przystąp do krojenia – najpierw zajmij się kiełbasą. Kroimy ją w kosteczkę, ale nie bardzo drobną, żeby jej smak nie zaginął wśród warzyw. Do dużego około 5 litrowego garnka wlej 3 łyżeczki oliwy z oliwek i wstaw na średni gaz. Dodaj do garnka kiełbasę i podsmaż delikatnie co jakiś czas mieszając.
Posiekaj w drobną kostkę cebulę i dodaj do garnka – pamiętaj o systematycznym mieszaniu. W międzyczasie pokrój wszystkie papryki w cienkie 2-3 centymetrowe paseczki. Gdy kiełbasa się zarumieni, a cebula zeszkli – dodaj do nich pokrojoną paprykę. Przykryj garnek i podduś wszystko przez 5 minut, tak aby warzywa zaczęły puszczać soki.
Dodaj do garnka przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, suszone papryki – dokładnie wymieszaj. Następnie wyjmij z wody sparzone pomidory, starannie je obierz i pokrój w kosteczkę – dodaj je do garnka i duś 15 minut co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodaj do całości koncentrat pomidorowy, aby zagęścić nieco potrawę. Wymieszaj i ponownie duś pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Do leczo z kiełbasą idealnie komponuje się świeże pieczywo – smacznego !