Makaron z kurczakiem i szparagami to bardzo proste, stosunkowo szybkie w wykonaniu i niewątpliwie wyjątkowe w smaku danie. Cudowne szparagi, kurczak i ulubiony makaron w połączeniu z delikatnym, ale jednocześnie wyrazistym sosem każdemu z pewnością przypadną do gustu. Wszystko to sprawia, że danie idealnie sprawdzi się jako sycący posiłek dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie garnek i patelnia – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron z kurczakiem i szparagami
- Makaron (najlepiej penne) – 200 g
- Szparagi – podobnie 200 g
- Filet z kurczaka – 1 większa sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Śmietanka 30% – 100 ml
- Parmezan – 50 g
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bardzo dokładnego umycia i oczyszczenia kurczaka. Pokrój go następnie w cienkie podłużne – około 2-3 cm – paseczki. Dopraw je następnie do smaku solą i pieprzem – jak najbardziej równomiernie i pozostaw na razie na boku. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 3-4 minuty do zeszklenia. Dodaj następnie czosnek wraz z kurczakiem – dokładnie wymieszaj – zmniejsz ogień i pozostaw na około 10 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę i przygotuj w niej makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Oddziel od szparagów twarde końcówki, pozostałą ich część dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj je do gotującego makaronu na ostatnie 3-4 minuty – po tym czasie odcedź całość i pozostaw do obcieknięcia. Umieść następnie na patelni śmietanę wraz gałką muszkatołową – dokładnie zamieszaj.
Dodaj do całości makaron ze szparagami i pozostaw na kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach parmezan i posiekaj drobno natkę pietruszki. Na koniec dodaj je do całości lub pozostaw tą czynność dla każdej porcji osobno po rozłożeniu dania na talerze – gotowe – smacznego!