Makaron z kurczakiem w sosie serowym jest daniem bardzo prostym i szybkim w wykonaniu, a jednocześnie stanowi bardzo ciekawą odmianę codziennych, standardowych posiłków. Wyraziście przyprawione, delikatne mięso drobiowe z warzywami to połączenie gwarantujące mnóstwo wybornych smaków. Dzięki połączeniu całości z ulubionym makaronem i żółtym serem uzyskujemy w pełni sycące danie idealne na obiad dla całej rodziny. Z pewnością każdy z nas rozsmakuje się w tych cudownych smakach i aromatach. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i garnek do ugotowania makaronu – do dzieła!
40 min 4 porcje
Składniki – makaron z kurczakiem w sosie serowym
- Makaron (kolanka lub penne) – 250 g
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Ser żółty (np. gouda) – 200 g
- Pomidory krojone – 400 ml
- Kukurydza – 100 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka (całość)
- Czosnek – 2 ząbki
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od kurczaka – bardzo dokładnie go umyj i pokrój w kostkę lub paseczki. Ich wielkość uzależnij od osobistych preferencji – rozgrzej solidnie patelnię. Przygotowane mięso dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy, słodkiej i ostrej papryki. Umieść je następnie na patelni i podsmaż około 5 minut na większym ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki przypiekły się równomiernie.
W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę na makaron i przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a kukurydzą odcedź z zalewy. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie, podłużne paseczki. Białą część cebuli pokrój w kosteczkę, a ząbki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj następnie na patelnię najpierw cebulę z czosnkiem – zamieszaj dokładnie zawartość i pozostaw na niewielkim ogniu na 3 minuty. Po tym czasie dodaj kukurydzę i paprykę – podsmaż kolejne 5 minut – możesz przykryć patelnię. Na koniec umieść na patelni krojone pomidory wraz z wszystkimi pozostałymi przyprawami i sosem sojowym. Wszystko ponownie dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimalnym ogniu na ostatnie 5 minut.
W międzyczasie odcedź gotowy już zapewne makaron i umieść go również na patelni. Zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na ostatnie 10 minut co jakiś czas mieszając. Posiekaj w międzyczasie drobno szczypiorek, a zawartość patelni posyp startym serem – poczekaj do jego rozpuszczenia. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze – przyozdób dodatkowo obficie szczypiorkiem i podawaj do spożycia – smacznego!