Makaron z mięsem mielonym w sosie przygotowanym z przecieru pomidorowego i nieco ostrzejszego bukietu przypraw to danie zarazem proste i wspaniałe w smaku. Jest szybkie i mało angażujące w przygotowaniu, a efekt końcowy powinien zdecydowanie każdemu przypaść do gustu. Dodatkowo zastosowanie ulubionego makaronu – najlepiej przygotowanego al dente – sprawia, że potrawa może z powodzeniem stanowić obiad dla wszystkich domowników. Delikatny dodatek chili lub ostrej papryki pozwala na uzyskanie nieco ostrzejszego w smaku posiłku – choć oczywiście w zależności od osobistych preferencji można śmiało z tego zrezygnować. Do jego przygotowania potrzebna będzie jedynie nieco głębsza patelnia oraz garnek do ugotowania makaronu – gotujmy!
40 min 2 porcje
Składniki – makaron z mięsem mielonym w sosie
- Makaron (ulubiony rodzaj) – 120 gram
- Mięso mielone (najlepiej drobiowe) – 200 gram
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Przecier pomidorowy – 150 ml
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od mięsa mielonego – polecamy wybór jego drobiowych odmian z racji na delikatność i wyjątkowość w smaku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastosować do wykonania przepisu praktycznie dowolny rodzaj mięsa. Umieść je na początek najlepiej w odpowiedniej miseczce, dopraw szczyptą soli i pieprzu – dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię, a w międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub półksiężyce cebulę. Ząbki czosnku również obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę na patelnię i przesmaż 2 minut do delikatnego zeszklenia. Następnie dodaj do niej czosnek i znów przesmaż całość około 2 minuty co jakiś czas mieszając – zmniejsz ogień.
Dodaj na patelnię mięso – smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Postaraj się co jakiś czas zamieszać zawartość patelni, tak aby mięso podsmażyło się delikatnie z każdej strony, wymieszało odpowiednio z pozostałymi składnikami oraz nie posklejało w większe kawałki. W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie podłużne paski czerwoną paprykę i również dodaj na patelnię.
W osobnej miseczce umieść 150 ml przecieru pomidorowego i dodaj do niego słodką paprykę, bazylię oraz chili. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i gotowy sos przelej na patelnię. Postaraj się jak najbardziej równomiernie rozprowadzić go po całej powierzchni patelnie, tak aby wymieszał się ze wszystkimi składnikami.
Pozostaw całość na patelni przez kolejne 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę i ugotuj w niej makaron. Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – jeśli preferujesz makaron al dente odejmij od czasu gotowania 2 minuty.
Gotowy makaron odcedź i przełóż na talerze, a następnie dodaj na jego wierzch gotową już zapewne zawartość patelni. Danie podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu, aby uniknąć posklejania makaronu. Możesz dodatkowo przyozdobić porcje świeżymi listkami bazylii – gotowe – smacznego!