Makaron z soczewicy z warzywami i kiełbasą to bardzo ciekawa propozycja o szerokiej liście składników zapewniających potrawie niesamowitą atrakcyjność wizualną i smakową. Najbardziej wyjątkowym z nich jest tutaj niewątpliwie tytułowy makaron – u nas od Novelle. Wykorzystanie zdecydowanie zdrowszej odmiany makaronu z soczewicy to dla większości z nas bardzo ciekawa propozycja, którą warto wypróbować. Dodatkowo makaron charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika oraz fosforu – samo zdrowie! W połączeniu z zastosowanymi warzywami oraz boczkiem i kiełbasą uzyskujemy naprawdę bogate i wyjątkowe smakowo danie. Wszystko to w pysznym pomidorowym sosie dostarcza niesamowitych aromatów i sprawia, że potrawa idealnie komponuje się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i głęboka patelnia – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron z soczewicy z warzywami i kiełbasą
- Kiełbasa (ulubiona – np. podwawelska) – 75 gram
- Boczek wędzony – podobnie 75 gram
- Makaron z soczewicy – 125 gram
- Przecier pomidorowy – 200 ml
- Kukurydza – 100 gram
- Papryka żółta – 1 sztuka (nieduża)
- Papryka czerwona – podobnie 1 sztuka (nieduża)
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe – 6 sztuk
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrój boczek w kosteczkę – około 0.5 cm – oraz rozgrzej minimalną ilość oliwy na patelni. W międzyczasie skrój kiełbasę w zależności od upodobania na plasterki lub drobniej – dodaj boczek na patelnię. Podsmaż go na nieco większym ogniu przez 2 minuty, zmniejsz ogień i dodaj również przygotowana kiełbasę – pozostaw na kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce lub kostkę cebulę – dodaj ją również na patelnię. Ząbki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 5 minut. W międzyczasie odsącz kukurydzę oraz umyj i pokrój w cienkie paseczki obydwie papryki.
Dodaj tak przygotowane warzywa na patelnię, zamieszaj pozostaw na około 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj do zawartości patelni 200 ml przecieru pomidorowego oraz po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz suszonej bazylii. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Jeśli sos na patelni zbytnio zmniejszył swoją objętość możesz dolać do niego pół szklanki wody – koniecznie spróbuj i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem. W międzyczasie zagotuj w garnku delikatnie osoloną wodę i ugotuj makaron – postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Pomidory koktajlowe przekrój wzdłuż na połówki lub ćwiartki, a natkę pietruszki posiekaj drobno. Gotowy już zapewne makaron odcedź, przelej chłodną wodą i rozłóż na talerze lub do miseczek. Wyłóż następnie na każdą z porcji zawartość patelni oraz przyozdób pomidorami i natką pietruszki – smacznego!