Makaron z sosem z cukinii to przepyszna, prosta i szybko w przygotowaniu potrawa idealna na obiad dla całej rodziny. Cudowny sos przygotowany na bazie cukinii, śmietany i śmietankowego serka topionego zasmakuje z pewnością nawet najbardziej wymagającym. Wszystko to podane z ulubionym makaronem i dodatkiem sera sprawi, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Danie jest przy tym bardzo sycące i świetnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – makaron z sosem z cukinii
- Makaron (ulubiony – najlepiej wstążki) – 200 g
- Cukinia – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Cebula – 1 sztuka
- Seler naciowy – podobnie 1 łodyga
- Ser żółty (również ulubiony – np. parmezan) – 50 g
- Ser topiony (śmietankowy) – podobnie 50 g
- Śmietana 30% – 100 ml
- Bazylia – 1/2 płaskiej łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Cząber – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia w kosteczkę lub cienkie piórka cebuli – rozgrzej solidnie patelnię. Umieść następnie na niej cebulę i podsmaż na średnim ogniu 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie pokrój w cienko również łodygę selera naciowego, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj je również na patelnię – zmniejsz ogień i samaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie umyj dokładnie i pokrój w niewielką kosteczkę cukinię – dodaj również na patelnię. Całość zalej śmietaną oraz dodaj serek topiony i przyprawy: po 1/2 łyżeczki bazylii, tymianku, cząbru i majeranku.
Pozostaw całość na minimalnym ogniu pod przykryciem na około 10 minut – zamieszaj co jakiś czas zawartość patelni. W międzyczasie możesz już przygotować makaron – ugotuj go zgonie z instrukcjami na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw go delikatnie solą i pieprzem.
Posiekaj teraz drobno natkę pietruszki, a gotowy już zapewne makaron odcedź na sitku. Przełóż odpowiednią dla każdej porcji ilość makaronu na talerze lub miseczki. Dodaj do każdej sosu, oprósz startym serem i przyozdób natką pietruszki – gotowe – smacznego!