Makaron z tofu w sosie pomidorowym to jedna z naszych ulubionych propozycji na przygotowanie tofu. Jest niesamowite wyjątkowa w swojej prostocie, a to dla wielu z nas często bardzo ważny argument przed wyborem dania. Każdy miłośnik tofu – aczkolwiek gorąco polecamy tą pozycję również sceptykom – powinien koniecznie wypróbować ten przepis. Danie jest niesamowicie aromatyczne, a dzięki zastosowaniu wędzonego tofu wyjątkowo smaczne. Dodatkowo wyraziste przyprawienie całości i wybór ulubionego makaronu sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
25 min 2 porcje
Składniki – makaron z tofu w sosie pomidorowym
- Makaron – 200 gram
- Tofu wędzone – 150 gram
- Krojone pomidory – 400 gram
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Sos ostrygowy – podobnie 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir – około 2 cm
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrój w niewielką – około 1 cm – kosteczkę tofu. Umieść je następnie na przykład w miseczce i dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu oraz połową pozostałych przypraw: słodkiej i ostrej papryki, kurkumy oraz chili. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie po wszystkich kawałkach tofu – pozostaw na razie na boku.
Obierz następnie i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach – rozgrzej solidnie oliwę na patelni. Dodaj następnie na nią czosnek i imbir – rozprowadź po całej powierzchni patelni – podsmaż około 2 minuty na średnim ogniu. Zmniejsz następnie gaz do minimum i dodaj na patelnię przygotowane wcześniej tofu.
Smaż całość przez około 5 minut co jakiś czas mieszając do momentu równomiernego zarumienienia wszystkich kawałków tofu. Dodaj następnie na patelnię krojone pomidory, 2 łyżeczki koncentratu oraz po 2 duże łyżki sosu sojowego i ostrygowego – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw następnie pozostałymi przyprawami i ponownie zamieszaj – pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 10 minut pod przykryciem.
W międzyczasie możesz zagotować w osobnym garnku lekko osoloną wodę na makaron. Przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i wyłóż na talerze lub do miseczek. Na koniec spróbuj gotowej zawartości patelni i w razie konieczności dopraw ją dodatkowo delikatnie solą i pieprzem lub sosem sojowym. Dodaj następnie do każdej porcji makaronu odpowiednią ilość tofu z sosem – gotowe – smacznego!