Mini burgery z cukinii to niesamowicie ciekawa, bardzo wyjątkowa i smakowita propozycja świetnie sprawdzająca się zarówno jako pożywny obiad, jak i mniejsza przekąska – idealna na imprezy. Danie jest bardzo proste i mało wymagające w przygotowaniu, a efekt wizualny oraz ten smakowy wprost nieziemski. Śmiało można przygotować je w większej ilości na obiad dla całej rodziny – każdy je pokocha. Z racji na niewielki rozmiar idealnie sprawdzą się rownież jako przekąska imprezowa. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
40 min ~10 sztuk
Składniki – mini burgery z cukinii
- Cukinia – 1 sztuka
- Mięso mielone – 150 gram
- Pieczarki – 2-3 sztuki
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Cebula – 1/2 sztuki
- Żółty ser – 40 gram
- Ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Kotleciki
Na początek obierz i posiekaj bardzo drobno cebulę – im drobniej, tym łatwiej będzie potem formować kotleciki. Następnie podobnie postąp z ząbkami czosnku – możesz je dodatkowo przecisnąć przez praskę – rozgrzej solidnie patelnię.
Dodaj na rozgrzaną patelnię najpierw cebulę – przesmaż 2-3 minuty – następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty – cebula powinna się już ładnie zeszklić. W międzyczasie umyj porządnie i skrój drobniutko pieczarki – dodaj je do pozostałych składników. Smaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut – nie zapomnij o mieszaniu – po tym czasie zdejmij z gazu i pozostaw do delikatnego schłodzenia.
W międzyczasie – najlepiej w osobnej miseczce – dopraw mięso szczyptą soli i pieprzu oraz ulubionymi przyprawni do mięsa. Dodaj do miseczki schłodzoną zawartość patelni i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj, tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się równomiernie między sobą.
Cukinia – burgery
Umyj następnie cukinię i pokrój ją w około 1 centymetrowe plasterki. Dla zwiększenia powierzchni plasterków możesz kroić je pod kątem – rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do niego cukinie – najlepiej na papierze do pieczenia, aby nie przywarły – na około 5 minut. Po tym czasie powinny być już odpowiednio miękkie.
W międzyczasie możesz już z wcześniej przygotowanego mięsa zacząć lepić kotleciki. Nabieraj w dłonie jego część i staraj się uformować niewielkie – mniej więcej wielkości plasterków cukinii, nieco mniejsze – kotleciki. Kładź je na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony, aż do ich zarumienienia z każdej strony.
W czasie smażenia możesz zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż na co drugą cukinię po jednym kotleciku, dołóż niewielką ilością sera i zakryj wolnym plasterkiem cukinii. Gdy wszystkie burgery będą gotowe pozostaw wszystko w piekarniku aż do momentu roztopienia się sera.
Na koniec wyjmij gotowe burgery z piekarnika i podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo użyć ulubionego sosu, keczupu lub majonezu – zgodnie z osobistymi preferencjami. Bez takiego dodatku będą również świetnie i wyraziście smakowały – gotowe!