Muszle nadziewane tuńczykiem to bardzo wyjątkowa pod każdym względem potrawa. Samo zastosowanie bardzo nietypowego – dużych muszli – makaronu sprawia, że wyróżnia się zdecydowanie na tle innych dań makaronowych. Dodatkowo nadzianie ich wyśmienitym farszem i zapieczenie w sosie pomidorowym sprawia, że posiłek staje się przez to niesamowicie ciekawym, bardzo aromatycznym i wybornym pod względem smaku doświadczeniem. Farsz dzięki zastosowaniu suszonych pomidorów i tuńczyka jest bardzo wyrazisty i wyjątkowy w smaku. Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu, ale wymaga nieco więcej czasu co z nawiązką rekompensuje efekt końcowy. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia, niezbyt duże naczynie żaroodporne i piekarnik – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – muszle nadziewane tuńczykiem
- Makaron muszle – kilkanaście sztuk – 100-120 gram
- Szpinak – podobnie 100-120 gram
- Tuńczyk – podobnie 100-120 gram po odsączeniu
- Suszone pomidory – 3-4 sztuki
- Przecier pomidorowy – 500 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Suszona bazylia – 1/2 łyżeczki
- Suszone oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Makaron
Na początek zagotuj garnek lekko osolonej wody i dodaj do niego makaron muszle. Ugotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu – 2 minuty krócej pozwolą na uzyskanie makaronu al dente, który świetnie wkomponuje się w danie.
Farsz
W międzyczasie rozgrzej solidnie patelnię – cebulę obierz i posiekaj drobno. Dodaj na patelnię i przesmaż 2-3 minuty na większym ogniu co jakiś czas mieszając. Jedne ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnie i przesmaż 2 minuty – zmniejsz ogień.
Szpinak umyj dokładnie na sitku pod bieżącą wodą i również dodaj na patelnię. Smaż tak całość przez kilka minut na średnim ogniu do momentu wyraźnego zmniejszenia się objętości liści szpinaku. W międzyczasie pokrój suszone pomidory w nieduże kawałki i dodaj je na patelnię pod koniec smażenie – na dosłownie minutę.
Po tym czasie całą zawartość patelni przełóż do miseczki i pozostaw na razie do lekkiego wystudzenia. Gotowe już zapewne muszle odcedź, przelej chłodną wodą na sitku i również pozostaw do delikatnego przestygnięcia.
Sos
Następnie rozgrzej drugą patelnię – lub tą poprzednią po umyciu – drugi ząbek czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Przesmaż go 2 minuty na średnim gazie – zmniejsz ogień do minimum. Dodaj na patelnię przecier pomidorowy i po połowie łyżeczki bazylii i oregano. Wszystko dokładnie zamieszaj i pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
W międzyczasie odsącz tuńczyka i jeśli istnieje taka konieczność to podziel go na jak najmniejsze kawałki. Dodaj je do pozostałych składników farszu, całość przypraw zgodnie z upodobaniem solą i pieprzem – koniecznie spróbuj – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Nadziewanie
Następnie do niezbyt dużego – chyba, że przygotowujesz znacznie większą porcję – naczynia żaroodpornego przelej wcześniej przygotowany sos. Każdą z muszli nadziej natomiast odpowiednią ilością farszu i układaj je ciasno obok siebie w naczyniu.
Na koniec umieść całość w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij gotowe danie z piekarnika – możesz dodatkowo przyozdobić je posiekaną natką pietruszki. Najlepiej podawaj od razu po przygotowaniu – smacznego!