Muszle ze szpinakiem w sosie pomidorowym to bardzo prosta, a jednocześnie niesamowicie wyjątkowa potrawa. Samo zastosowanie cudownego makaronu muszli sprawia, że każde danie zyskuje wiele na swojej atrakcyjności. Staje się dzięki temu również bardzo sycące i świetnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia. Kompozycja szpinaku i kukurydzy w sosie pomidorowym to również niesamowicie udane połączenie. Dodatkowo zastosowanie ulubionej ostrej papryczki – u nas pepperoni – zapewnia daniu nieco ostrzejszego charakteru. Do przygotowanie przepisu konieczny będzie garnek do ugotowania makaronu oraz patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – muszle ze szpinakiem w sosie pomidorowym
- Makaron muszle – 125 gram
- Szpinak (mrożony) – 250 gram
- Pomidory krojone – 400 ml
- Kukurydza – 100 gram
- Papryczka pepperoni – 1/3 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Bazylia
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpocznij od zagotowania lekko osolonej wody w garnku. Dodaj do niej następnie makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno – mogą być rownież cienkie plasterki – ząbki czosnku. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią przygotowany czosnek – podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu.
W międzyczasie pokrój drobno kawałek papryczki pepperoni – lub innej ulubionej ostrej papryczki. Jej ilość dostosuj zdecydowanie do własnych preferencji – dla nas idealnej ostrości nadaje około 1/3 przeciętnej pepperoni. Dodaj ją następnie na patelnię i podsmaż przez koleje 2 minuty – zmniejsz ogień.
Dodaj następnie do pozostałych składników pomidory oraz odsączoną kukurydzę. Po kilku chwilach dodaj również szpinak – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj – pozostaw pod przykryciem około 10-15 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie gotowe już zapewne muszle odcedź, przestudź chłodną wodą, aby uniknąć ich zlepienia i dodaj również na patelnię.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, ale na tyle ostrożnie, aby nie uszkodzić makaronu – najlepiej komponuje się w potrawie w postaci pełnych muszli. Po 2-3 minutach danie jest gotowe – przełóż je do odpowiednich miseczek lub głębokich talerzy. Podawaj do spożycia przyozdobione świeżymi listkami bazylii – smacznego!