Nadziewane papryki na Halloween to świetny pomysł na upiornie wyglądający posiłek – najlepiej smakuje w okresie Halloween. Wspaniała kompozycja składników i delikatnie podsmażonego spaghetti nadaje potrawie wyjątkowego aromatu i niepowtarzalnego smaku. Do jej przygotowania konieczna będzie patelnia (stosunkowa duża z racji na konieczność podsmażenia makaronu) oraz piekarnik.
60 min 4 sztuki
Składniki – nadziewane papryki na Halloween
- Papryka pomarańczowa – 2 sztuki
- Papryka czerwona – podobnie 2 sztuki
- Papryczka chilli – połowa 1 sztuki
- Makaron spaghetti – 250 gram
- Ser żółty – 100 gram
- Cebula – 1 nieduża sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Kukurydza – 80 gram
- Przecier pomidorowy – 300 ml
- Sos sojowy – 2 łyżeczki
- Ocet balsamiczny – podobnie 2 łyżeczki
- Papryka wędzona – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano suszone – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek wstaw do gotowania makaron spaghetti – najlepiej będzie jeśli uda się go ugotować al dente. W międzyczasie możesz zająć się przygotowaniem pozostałych składników nadzienia. Cebule pokrój w drobną kosteczkę, rozgrzej patelnię i podsmaż ją do zeszklenia.
Następnie posiekaj drobno czosnek (możesz również przecisnąć go przez praskę) i dodaj do cebuli. Tak samo bardzo drobno posiekaj papryczkę chilli i również dodaj na patelnię. Smaż tak przez 2-3 minuty – dzięki temu wydobędziesz ze składników niepowtarzalny aromat, który wspaniale ubogaci ostateczny smak potrawy.
Marchew obierz i pokrój w kosteczkę – stosunkowo drobną. Odsącz kukurydzę i razem z marchwią dodaj na patelnię. Następnie odcedź gotowy już zapewne makaron i dodaj do całości potrawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj na patelnię przecier pomidorowy, sos sojowy i ocet – bardzo dokładnie mieszaj smażąc przez parę minut. Na koniec dodaj do całości przyprawy: słodką i wędzoną paprykę oraz suszone oregano. Wymieszaj całość i pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut.
W tym czasie przygotuj papryki do nadziania. W tym celu odkrój górną część każdej z nich i wydrąż środek dokładnie usuwając nasiona. Niewielkim nożykiem wykrój w nich upiorne wyrazy twarzy – nagrzej piekarnik do 180 stopniu. Zetrzyj w tym czasie żółty ser na grubych oczkach tarki.
Następnie ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym i wypełnij ich wnętrza nadzieniem z patelni. Postaraj się zrobić to tak, aby z otworów wydrążonych w paprykach wystawał makaron – doda to upiornego efektu. Pozostaw wszystko w piekarniku około 30 minut do momentu, aż papryki staną się miękkie.
Kilka minut przed zakończeniem pieczenia obsyp dodatkowo papryki startym żółtym serem. Poczekaj do momentu roztopienia się sera i wyjmij danie z piekarnika. Papryki podawaj przykryte górną częścią, którą wcześniej musieliśmy usunąć – smacznego !