Naleśniki z farszem to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis jest stosunkowo czasochłonny, ale efekt końcowy wynagradza poświęcony jego przygotowaniu czas. Gotując danie wspólnie z najbliższymi przyspieszysz jego wykonanie i dodatkowo zapewne poprawisz tym samym jego smak. Będziemy potrzebowali średniej wielkości patelni (nieprzywierającej) do usmażenia naleśników, niewielkiego garnka do przygotowania sosu oraz patelni (może być ta sama co do naleśników) do farszu.
75 min 4 porcje
Składniki – naleśniki z farszem
Naleśniki:
- Mąka kukurydziana – 1 szklanka
- Mleko – podobnie 1 szklanka
- Jajka – 2 sztuki
- Woda gazowana – 0.5 szklanki
Farsz:
- Kurczak filet – 300 gram
- Cukinia – 1 sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 sztuka
- Papryczka chilli – 1 niewielka sztuka
- Kukurydza – 100 gram
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sos:
- Czosnek – 2 ząbki
- Przecier pomidorowy – 200 ml
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Dodatki i przyprawy:
- Żółty ser – 70 gram
- Oregano – 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 0.5 łyżeczki
- Papryka ostra – podobnie 0.5 łyżeczki
- Bazylia – 5 świeżych listków
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Naleśniki
Przygotowania rozpocznij od usmażenia naleśników. Do naczynia (na przykład miski) wsyp mąkę kukurydzianą (pozostaw jej trochę do późniejszego wykorzystania przy farszu), dolej szklankę mleka oraz pół szklanki wody gazowanej. Całość dopraw delikatnie solą i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Następnie dobrze rozgrzej na średniej patelni oliwę z oliwek (lub inny tłuszcz). Zmiksowaną masę wylewaj na patelnię, tak aby wypełnić całą jej powierzchnię niezbyt grubą warstwą. Pamiętaj, żeby masy było na tyle duże, aby powstające naleśniki dało się swobodnie zawijać. Gdy naleśnik zarumieni się od spodu możesz śmiało przewrócić go na drugą stronę. Aby uniknąć przywierania naleśników po usmażeniu każdego z nich uzupełnij oliwę na patelni i poczekaj aż dobrze się rozgrzeje. Dodatkowo warto podczas smażenia ruszać patelnią, aby naleśnik nie był stale w jednakowej pozycji, a nawet delikatnie go podważać.
Farsz
Teraz przystąp do przygotowania farszu. Zacznij od pokrojenia filetu z kurczaka w drobną kostkę. Następnie dopraw solą i pieprzem – niezbyt mocno. Delikatnie oprósz mięso mąką kukurydzianą. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj kurczaka – smaż 10-15 minut.
Pokrój w kostkę cukinię i czerwoną paprykę. Gdy mięso zarumieni się jednolicie dodaj do niego warzywa – wymieszaj. Następnie pokrój bardzo drobno papryczkę chilli (pozostaw jej niewielką ilość do sosu) oraz odsącz kukurydzę – dodaj na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw kurkumą, suszonym oregano (pół łyżeczki), papryką słodką i papryką ostrą – smaż na mocniejszym ogniu nie przerywając mieszania przez około 5 minut. Zmniejsz ogień, pozostaw patelnię na kilka minut na gazie pod przykryciem, po tym czasie odstaw całość z kuchenki.
Sos pomidorowy
Następnie przygotuj sos – do niedużego garnka dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i rozgrzej ją. Bardzo drobno posiekaj ząbki czosnku i dodaj do garnka razem z pozostałą z przygotowań farszu papryczką chilli. Podsmaż 2-3 minuty cały czas mieszając – dzięki temu całość nabierze wspaniałego aromatu.
Dodaj do garnka przecier pomidorowy oraz pozostałe suszone oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut mieszając co jakiś czas – nie doprowadź do intensywnego zagotowania sosu – danie prawie gotowe !
Ostatni etap – piekarnik
Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie wyłóż farsz do naleśników – najlepiej użyć tyle farszu, aby zapełnił mniej więcej połowę (wewnętrzną) powierzchni naleśnika. Farsz obsyp startym serem i zawiń naleśniki. Gotowe naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym (tak aby się nie stykały) i oblej przygotowanym sosem. Pozostaw w piekarniku około 10-15 minut (bez przykrycia) – dodatkowo 2-3 minuty przed wyjęciem oprósz je pozostałym startym serem. Danie podaj udekorowane świeżymi listkami bazylii – gotowe !