Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to fantastyczny pomysł na zdrowy, pełen istotnych wartości odżywczych posiłek. Dodatek mozzarelli oraz suszonych pomidorów nadaje potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wszystko razem daje naprawdę niesamowitą kompozycję, która zasmakuje każdemu. Do przygotowania naleśników wykorzystaj nasz sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Poza tym konieczna będzie również duża, mniejsza oraz większa, głęboka patelnia do przygotowania farszu – zaczynajmy!
50 min 6 porcji
Składniki – naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Naleśniki (nasz przepis znajdziesz tutaj) – 4-6 sztuk (w zależności od tego jak dużo farszu chcesz umieścić w pojedynczym naleśniku)
- Szpinak (świeży) – 250 gram
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mozzarella – 125 gram
- Suszone pomidory – 50 gram
- Masło – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano suszone – podobnie 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj ciasto naleśnikowe – możesz skorzystać z naszego przepisu, który znajdziesz tutaj. W zależności od ilości farszu, który nałożysz do naleśników uzyskasz 4-6 gotowych naleśników ze szpinakiem.
Następnie rozgrzej dobrze oliwę na patelni. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno cebulę – dodaj ją na patelnię i smaż do zeszklenia. Ząbki czosnku przyciśnij przez praskę i również dodaj na patelnię. Smaż wszystko do momentu uzyskania intensywnego czosnkowego aromatu, około 2-3 minuty.
Następnie na większej patelni rozgrzej masło do roztopienia. Dodaj na nią liście szpinaku – i pozostaw na niewielkim ogniu. W międzyczasie pokrój w niewielkie kawałki mozzarellę – dodaj do szpinaku. Następnie pokrój w drobną kostkę suszone pomidory – również dodaj na patelnię. Dopraw delikatnie solą i pieprzem – zamieszaj.
Podduś całość dodatkowo pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodaj na patelnię przyprawy: oregano oraz gałkę muszkatołową oraz zawartość pierwszej patelni: cebulę i czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i duś przez około 10 minut do momentu uzyskania ze wszystkich składników w miarę jednolitej masy.
Po tym czasie zdejmij patelnię z gazu. Wykładaj farsz na środkową część rozłożonych naleśników i zawijaj. Gotowe danie możesz podawać dodatkowo ze świeżymi warzywami, ale same naleśniki sprawdzą się równie dobrze – smacznego !