Omlet z dżemem to jeden z popularniejszych pomysłów na przygotowanie szybkiego w wykonaniu, odpowiednio pożywnego i jednocześnie smacznego posiłku. Każdy z nas z pewnością ma swój ulubiony sposób jego przygotowania i podania. Niektórzy preferują ich słoną odsłonę, w tym przepisie natomiast prezentujemy zdecydowanie słodszą – jednocześnie owocową – wersję. Zdecydowaną zaletą i w dużej mierze przyczyną popularności omletów podawanych z dżemem jest fakt, iż każdy może wybrać do przygotowania swój ulubiony rodzaj nadzienia. Danie jest przy tym bardzo szybkie i jeszcze mniej wymagające w wykonaniu. Dzięki temu idealnie komponuje się jako śniadanie przed pracą. Dodatkowo nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować na dwóch osobnych patelniach omlety dla dwóch osób. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
10 min 1 porcja
Składniki – omlet z dżemem
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka pszenna – 20 gram
- Dżem (najlepiej jagodowy) – 50 gram
- Maliny – kilkanaście świeżych sztuk
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na początek przygotuj dwie osobne miseczki i dwa jajka. Rozbij delikatnie jajko mniej więcej pośrodku i rozdziel je na połówki – ponad jedną z miseczek – starając się, aby żółtko pozostało w jednej z połówek. Przelej następnie żółtko do drugiej połówki, tak aby całe białko spłynęło do miseczki – w razie konieczności powtórz czynność. Żółtko umieść w drugiej miseczce – tak samo postąp z drugim jajkiem.
Bardzo ważne, aby białka od żółtek zostały oddzielone całkowicie – inaczej trudno będzie je ubić. Warto również zadbać o to, aby jajka były odpowiednio schłodzone, a naczynie, w którym będziesz je miksować całkowicie suche. Dzięki temu ubita piana powstanie zdecydowanie szybciej – rozgrzej powoli patelnię.
Tak przygotowane białka zmiksuj na jak najbardziej sztywną pianę. Od razu po zakończeniu ubijania dodaj do miski żółtka oraz 20 gram mąki – zmiksuj całość przez kilka sekund do połączenia składników. Całą zawartość miski wylej równomiernie na rozgrzaną patelnię i przykryj pokrywką.
Omleta smaż po około kilka minut z każdej strony do odpowiedniego zarumienienia. Czas zależy od wielkości patelni, a co za tym idzie od grubości samego omleta. Ważne, aby upewnić się, że cała wylana na patelnię masa jest już zdatna do jedzenia, a to powinno nastąpić po zarumienieniu się ciasta z obu stron.
Gotowego omleta wyłóż na talerz, a następnie sowicie posmaruj grubą warstwą ulubionego dżemu. Dodatkowo ułóż na nim świeże maliny – gotowe – smacznego!