Omlet z szynką i pieczarkami to idealny wręcz pomysł na szybkie w przygotowaniu, bardzo pożywne i oczywiście wyjątkowo smaczne śniadanie – choć nie tylko. Świetnie sprawdzi się jako posiłek na początek dnia przede wszystkim dzięki prostocie wykonania gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie bardziej złożonego dania. Swobodnie możesz też w razie potrzeby manipulować składnikami pozbywając się dodatku szynki lub wybierając nieco inny zestaw warzyw. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
25 min 1 porcja
Składniki – omlet z szynką i pieczarkami
- Jajka – 2 sztuki
- Pieczarki – około 60 gram
- Szynka (ulubiona) – około 30 gram
- Ser żółty – podobnie około 30 gram
- Cebula – 1/2 niewielkiej sztuki
- Pomidor – 1 sztuka
- Masło – 10 gram
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej na początek – na niewielkim ogniu – patelnię z masłem. W międzyczasie obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę. Gdy masło już odpowiednio się rozpuści postaraj się rozprowadzić je równomiernie po całej patelni i dodaj na nią cebulę. Szynkę pokrój w nieduże – około 1 centymetrowe – kawałki i dodaj również na patelnię.
W międzyczasie umyj dokładnie i pokrój pieczarki – w plasterki jeśli wykorzystujesz niewielkie sztuki lub drobniej jeśli są większe. Pamiętaj, że podczas smażenia pieczarki zmniejszą się znacząco. Możesz delikatnie doprawić teraz zawartość patelni małą szczyptą solą i pieprzu – wymieszaj wszystko.
Pozostaw zawartość patelni na niedużym ogniu do momentu zarumienienia się pieczarek – mieszaj co jakiś czas. Do osobnej miseczki wbij dwa jajka dopraw szczyptą soli i pieprzu – bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli składniki na patelni są już odpowiednio podsmażone wylej na nią jajka – smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie pokrój w cienkie paski ser żółty oraz umyj i pokrój w plasterki pomidora. Gdy jajko delikatnie się juz zetnie ułóż je na powierzchni omleta. Smaż całość dalej pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu odpowiadającego ci najlepiej stopienia się sera – omlet powinien już wtedy ściąć się całkowicie.
Posiekaj w międzyczasie szczypiorek – najlepiej w nieco grubsze kawałeczki. Gotowego omleta przełóż na talerz, udekoruj szczypiorkiem i podaj do spożycia – smacznego!