Papryka faszerowana mięsem wieprzowym, ryżem i pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad. Danie jest proste w przygotowaniu – z pewnością poradzisz sobie znakomicie. W efekcie uzyskasz przepyszny, świetnie wyglądający posiłek. Do przygotowania papryk faszerowanych konieczne będzie naczynie żaroodporne, w którym upieczesz danie w piekarniku. Na średniej wielkości patelni usmażysz farsz, którym wypełnisz papryki, a na tarce zetrzesz ser, którym na końcu oprószysz gotowe danie. Zaczynajmy !
60 min 4 porcje
Składniki – papryka faszerowana
- Papryka czerwona – 4 sztuki – większych rozmiarów, tak aby można było je swobodnie wydrążyć i wypełnić farszem
- Mięso mielone – 400 gram – najlepiej komponuje się mięso wieprzowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z wołowego lub drobiowego
- Pieczarki – 100 gram
- Ryż biały – 100 gram
- Cebula – średniej wielkości
- Jajko – 1 sztuka
- Ser żółty – 70 gram – starty na tarce przez duże oczka
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Oregano – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
W pierwszej kolejności zagotuj wodę, delikatnie ją osól i włóż do niej ryż – gotujemy około 15 minut. Następnie według upodobania dopraw mięso solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Papryki wypłucz i dokładnie osusz. Następnie obetnij ich górne części, wydrą w środku, oczyść z pestek, tak aby pozostały puste w środku – dzięki temu swobodnie umieścisz wewnątrz farsz. Możesz w tym momencie zacząć już rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.
Rozgrzej patelnię i podsmaż około 2 minuty cebulę – do zeszklenia. Dodaj czosnek i mięso, smaż na wolnym ogniu aż do momentu zarumienienia się mięsa. Dodaj na patelnię przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj – smaż kilka minut, aby przyprawy dobrze się wchłonęły.
Do farszu dodaj następnie koncentrat pomidorowy, wymieszaj z pozostałymi składnikami i podsmaż 2-3 minuty. W międzyczasie odcedź gotowy już ryż i umieść go na patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut – w zależności od upodobania. Na koniec dodaj do całości surowe jajko, wymieszaj i pozostaw na bardzo wolnym ogniu przez minutę.
Przygotowane wcześniej wydrążone papryki wypełnij farszem. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek i wyłóż wewnątrz papryki – najlepiej tak, aby nie dotykały się wzajemnie. Naczynie zalej 1/2 szklanki wody i włóż do piekarnika na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia – na dosłownie 2-3 minuty oprósz papryki startym serem. Gdy ser rozpuści się wyjmij całość z piekarnika.