Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami to kolejna propozycja na przygotowanie tego wspaniałego dania. Każdy pomysł na faszerowanie papryk jest na swój sposób wyjątkowy i wyróżniający się zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Danie wygląda bardzo apetycznie, jest solidnie sycące i przypadnie do gustu chyba każdemu. Jednocześnie nie jest wcale trudne w przygotowaniu – może nieco czasochłonne – a efekt końcowy niezapomniany. Sam pomysł faszerowania papryk jest pomysłem wręcz genialnym i bardzo często stosowanym w naszych kuchniach. Stąd mamy do wyboru niezliczony wachlarz różnorodnych wariacji tej wybornej potrawy. Dzięki temu każdy z nas z pewnością może bez trudu wybrać swoje ulubione typy zgodne z własnymi – najważniejszymi przecież w przypadku jedzenia – preferencjami. Do przygotowania przepisu konieczna będzie patelnia, naczynie żaroodporne oraz piekarnik – zaczynajmy!
45 min 4 porcje
Składniki – papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami
- Czerwona papryka – 4 sztuki
- Kasza jaglana – ???
- Kukurydza – 100 gram
- Przecier pomidorowy – 400 ml
- Pieczarki – 5 większych sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Suszone oregano – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Pieprz Cayenne – solidna szczypta
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek w osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną – kieruj się informacjami z opakowania. W międzyczasie obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę. Rozgrzej porządnie patelnię i dodaj na nią cebulę – przesmaż 2 minuty na średnik ogniu. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię, smaż kolejne 2 minuty – zmniejsz ogień do minimum.
Pieczarki umyj i pokrój w kostkę – dodaj na patelnię – delikatnie posól i popieprz. Dodaj następnie na patelnię odsączoną kukurydzę – zamieszaj. Obierz marchewki i pokrój je również w kosteczkę – dodaj na patelnię.
Następnie przelej na patelnię przecier pomidorowy i dodaj przyprawy: suszone oregano, słodką paprykę oraz szczyptę pieprzu Cayenne – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw tak na wolnym ogniu na około 10 minut systematycznie mieszając zawartość.
W międzyczasie odkrój górne części papryk z ogonkiem i wydrąż z ich środka gniazda nasienne. Uważaj, aby nie przeciąć w żadnym miejscu papryk na wylot, spowoduje wyciekanie ich zawartości podczas pieczenia.
Rozgrzej teraz piekarnik do 180 stopni – wstaw do niego puste papryki na 5minut. Po tym czasie wyjmij papryki i wypełnij je farszem z patelni. Postaraj się zużyć całość farszu, ale nie ugniataj zbyt mocno – papryki mogą wtedy popękać podczas pieczenia. Pozostaw wszystko w piekarniku na około 10 minut – uważaj, aby papryki nie przypiekły się od góry zbyt mocno.
W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek do przyozdobienia potrawy. Wyjmij papryki z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp dodatkowo obficie szczypiorkiem. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – będą najsmaczniejsze – gotowe!