Parówki mumie w cieście francuskim to pyszny, zabawny i sycący pomysł na śniadanie lub podwieczorek w style Halloween. Jest to świetne danie dla dzieci z racji na swoje walory wizualne – łatwiej też namówisz swoje pociechy do pomocy w kuchni. Kompozycja parówek z ciastem francuskim sprawia, że posiłek jest bardzo sycący w niedużych ilościach. Do przygotowania parówek mumii potrzebny będzie jedynie piekarnik i wyobraźnia w ich stworzeniu – zaczynajmy !
40 min 4 sztuki
Składniki – parówki mumie w cieście francuskim
- Parówki – 4 sztuki
- Ciasto francuskie – 1/4 rolki 275 gram (więcej jeśli użyjesz większej ilości parówek)
- Serek Camembert – około 20 gram (najważniejsza jest biała wierzchnia warstwa)
- Oliwka czarna – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka (wykorzystamy tylko białko)
- Ketchup – do smaku
Przygotowanie
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozłóż jego wybraną do przepisu część na płaskiej powierzchni. Następnie wytnij z niego cienkie około 1 centymetrowe paski wzdłuż całej długości.
Tak przygotowane ciasto zawijaj nieregularnie wokół parówek. Możesz zaczynać od góry i owijać parówki wokoło ku dolnej ich części. Pamiętaj, żeby pozostawić wolną przestrzeń, która będzie zawierała twarz mumii – około 1,5-2 centymetry.
Wybij jajko do miseczki oddzielając żółtko, tak aby uzyskać samo białko. Posmaruj nim dokładnie powierzchnię ciasta francuskiego – dzięki temu nabierze wspaniałego złocistego koloru podczas pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego przygotowane mumie. Piecz je przez około 15-20 minut do momentu zarumienienia się ciasta – nabierze złocistej barwy. W międzyczasie wytnij z wierzchniej warstwy serka Camembert okręgi, które posłużą za oczy. Możesz uzyskać ten efekt używając na przykład górnej części skuwki od długopisu – dociskając nim serek. Wytnij z oliwki drobne kawałeczki, które staną się źrenicami.
Gdy mumie będą już gotowe wyjmij je z piekarnika – teraz czas na ich przyozdobienie. Rozłóż je obok siebie na talerzu i połóż w pozostawione bez ciasta części kawałki serka. Pod wpływem ciepła powinien się on delikatnie roztopić dzięki czemu nie będzie spadał z parówek. Następnie na serek połóż wykrojone kawałeczki oliwki. Dodatkowo całość możesz przyozdobić ketchupem co sprawi, że widok będzie jeszcze bardziej “upiorny”. Mumie gotowe – smacznego!