Parówki po węgiersku to bardzo atrakcyjny pomysł na przygotowanie prostego i stosunkowo szybkiego posiłku. Kompozycja ulubionych parówek – drobiowych lub wieprzowych – pieczarek i nieco ostrzejszego, zagęszczonego sosu na bazie bulionu to niesamowicie smakowita propozycja. Dodatkowo podanie parówek ze świeżym pieczywem, ryżem lub kaszą zapewnia, że danie stanie się w pełni sycącym posiłkiem idealnym na obiad. Każdy znajdzie tu coś dla siebie i z pewnością rozsmakuje się tych niesamowitych smakach i aromatach. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia lub garnek – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – parówki po węgiersku
- Parówki – 5 sztuk (około 250 g)
- Pieczarki – 200 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Chili – około 1-2 cm
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Śmietana – podobnie 3 łyżeczki
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – 300 ml
- Mąka pszenna – 2 łyżeczki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrój wszystkie parówki w plasterki najlepiej około 1 cm – rozgrzej solidnie patelnię. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a ząbek czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Dodaj je następnie na patelnię i podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia cebuli. Umieść na patelni również przygotowane wcześniej parówki i pozostaw wszystko na niebyt dużym ogniu na kolejne 3 minuty – po tym czasie zmniejsz ogień do minimum.
W międzyczasie posiekaj drobno chili, a pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dodaj je następnie na patelnię i delikatnie przypraw solą i pieprzem. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie około 2-3 cm paseczki – dodaj do pozostałych składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 5 minut.
Po tym czasie umieść w osobnym naczyniu 300 ml bulionu oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dodaj do nich następnie po 1 łyżeczce słodkiej papryki i bazylii. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przelej na patelnię. Jej zawartość również zamieszaj i pozostaw na średnim gazie na ostatnie 5 minut. Po tym czasie zagęść sos z wykorzystaniem zahartowanej śmietany i mąki oraz w razie potrzeby delikatnie dopraw solą i pieprzem.
Na koniec przełóż gotowe danie do miseczek lub na talerze. Każdą z porcji przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia. Jak dodatek świetnie sprawdzą się tutaj zarówno ziemniaki, jak i ulubiona kasza lub ryż. Idealnie pasować będzie również świeże pieczywo – do wyboru do koloru – smacznego!