Pasta z tuńczyka i awokado to z pewnością jeden z pyszniejszych pomysłów na przygotowanie dodatku do pieczywa. Połączenie delikatnego awokado z tuńczykiem to kompozycja zapewniająca bardzo wyjątkowe doznania smakowe. Dzięki jajku i niewielkiej ilości majonezu pasta nabiera niesamowitej wyrazistości. Dodatkowo zastosowanie szalotki i świeżo posiekanego szczypiorku zapewnia całości nieco ostrzejszego charakteru. Każdy z pewnością znajdzie tutaj swoje smaki i z przyjemnością wykorzysta pastę jako dodatek do kanapek. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i miseczka do wymieszania wszystkich składników – do dzieła!
20 min 3 porcje
Składniki – pasta z tuńczyka i awokado
- Tuńczyk w sosie własnym – około 150 gram
- Awokado – 1 dojrzała sztuka
- Szalotka – podobnie 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Majonez – 2 łyżeczki
- Szczypiorek
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść w garnku jedno jajko, zalej chłodną wodą i wstaw na średni gaz. Jajko gotuj 8-10 minut w zależności od jego wielkości. Większe jajka potrzebują nico dłuższego czasu gotowania niż te mniejsze. W międzyczasie umyj i obierz awokado – rozkrój je na pół wzdłuż pestki. Oddziel następnie obydwie połówki owocu, usuń pestkę, a miąższ podziel na mniejsze kawałki.
Obierz następnie szalotkę i posiekaj ją bardzo drobno – umieść razem z awokado w odpowiedniej miseczce. Tuńczyka odsącz z zalewy i dodaj do pozostałych składników – skrop delikatnie sokiem wyciśniętym z cytryny. Umieść w miseczce również 2 łyżeczki majonezu – szczypiorek posiekaj bardzo drobno i odłóż na razie na bok.
Gotowe już zapewne jajko wyjmij z garnka, schłódź i obierz ze skorupki. Pokrój je następnie na stosunkowo niewielkie kawałki i dodaj do miseczki. Dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu i bardzo dokładnie wymieszaj. Użyj do tego najlepiej widelca jednocześnie rozgniatając większe kawałki składników.
Gdy w miseczce nie pozostaną już żadne większe kawałki składników i wszystkie rozłożą się jak najbardziej równomiernie – spróbuj pasty. W razie konieczności dopraw ją dodatkowo solą lub pieprzem. Gotową pastę przyozdób posiekanym wcześniej szczypiorkiem i podawaj do spożycia. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do smarowania świeżego pieczywa – smacznego!