Pieczone podudzia kurczaka są bardzo popularnym i niewątpliwie lubianym pomysłem na przygotowanie tego rodzaju mięsa. Świetnie sprawdzają się jako główny składnik dania obiadowego – każdy je uwielbia. Dodatkowo wyśmienicie komponują się z praktycznie dowolnymi dodatkami – zarówno warzywami, jak i pieczywem, czy sosami. Delikatne mięso kurczaka obficie pokryte marynatą złożoną z bogatego bukietu przypraw to przepis na posiłek cudowny pod względem smaku, aromatu, ale także wrażeń wizualnych. Danie jest proste i mało angażujące w przygotowaniu – stąd bardzo chętnie je przygotowujemy w naszych kuchniach. Do wykonania przepisu konieczny jest poza składnikami jedynie piekarnik i naczynie żaroodporne – zaczynajmy!
55 min 4 porcje
Składniki – pieczone podudzia kurczaka
- Kurczak (podudzia) – 4 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Suszone oregano – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – 1/2 łyżeczki
- Kolendra (ziarna) – podobnie 1/2 łyżeczki
- Woda – 1 szklanka
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od marynaty – warto pozostawić mięso w niej obtoczone na jakiś czas. Najpierw obierz ząbki czosnku i zetrzyj je na tarce o bardzo małych oczkach – możesz również przecisnąć je przez praskę. Umieść czosnek w osobnej miseczce – wybierz taką, aby można w niej było swobodnie obtaczać kurczaka.
Następnie rozgnieć na bardzo drobny pył ziarenka kolendry – najlepiej użyj moździerza. W razie jego braku można osiągnąć ten sam efekt z wykorzystaniem na przykład tłuczka do mięsa i woreczka śniadaniowego. Umieść w nim ziarenka i uderz kilkukrotnie tłuczkiem – uzyskaną przyprawę przesyp do miseczki z czosnkiem.
Dodaj do niej rownież łyżeczkę suszonego oregano, słodkiej papryki oraz kurkumy, a także połowę łyżeczki majeranku. Na koniec dolej do przypraw 4 łyżki oliwy z oliwek oraz dużą łyżkę musztardy (ulubionej) i wszystko bardzo dokładnie zamieszaj – odstaw na bok.
Następnie umyj bardzo dokładnie podudzia z kurczaka i dopraw je delikatnie solą i pieprzem – po niedużej szczypcie na każdą sztukę. Przygotuj teraz naczynie żaroodporne – możesz je delikatnie posmarować niewielką ilością oliwy. Każde podudzie obtocz bardzo dokładnie i równomiernie z każdej strony w marynacie. Pozostaw na jakiś czas obtoczone mięso w miseczce, aby przeszło solidnie aromatami i smakami przypraw – najlepiej 2-3 godziny w lodówce.
Gotowe podudzia wyłóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym i polej pozostałą marynatą – pozostaw tak na 15-30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni – umieść w nim naczynie z kurczakiem. Piecz całość około 45 minut do momentu aż mięso bardzo solidnie się zarumieni, ale nie przypali – warto co jakiś czas sprawdzać jego stan.
Możesz w trakcie pieczenia dolewać do naczynia niewielkie ilości wody. Zapewni to powstanie pysznego sosu i zapobiegnie przypaleniu mięsa w miejscu kontaktu z naczyniem. Po tym czasie mięso jest gotowe – podawaj z dowolnymi, ulubionymi dodatkami – smacznego!