Pieczone udka kurczaka z ziemniakami to bardzo klasyczna i często goszcząca w naszych domach propozycja obiadowa. Jest bardzo prosta i mało angażująca w przygotowaniu, a efekty końcowe są wyborne. Delikatne mięso drobiowe upieczone w wyrazistej marynacie to bardzo wyjątkowa zarówno pod względami smakowymi, jak i aromatycznymi, ale również wizualnymi pozycja. Dodatkowo zastosowanie ziemniaków jako uzupełnienia dania sprawia, że staje się ono w pełni sycące. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczne będzie jedynie naczynie żaroodporne i piekarnik – do dzieła!
75 min 3 porcje
Składniki – pieczone udka kurczaka z ziemniakami
- Udka kurczaka – 6 sztuk
- Ziemniaki – 0.75 kg
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Czosnek suszony – 1/2 łyżeczki
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pozostaw do obcieknięcia udka kurczaka. W międzyczasie przygotuj marynatę – zacznij od umieszczenia w osobnym naczyniu 3-4 łyżek oliwy. Dodaj do niej następnie po jednej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz po 1/2 łyżeczki oregano i majeranku. Dodaj do całości również drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, udka kurczaka dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Następnie jak najbardziej dokładnie i równomiernie obtocz kawałki mięsa w przygotowanej marynacie. Przełóż je do odpowiednio dużego naczynia żaroodpornego i pozostaw na razie na boku. Marynowanie mięsa możesz wykonać znacznie wcześniej i umieścić je w lodowce nawet na całą noc.
W międzyczasie obierz, umyj i pokrój ziemniaki w zależności od ich wielkości w plasterki lub mniejsze kawałki – cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a ząbek czosnku posiekaj w niewielkie plasterki. Teraz przygotuj kolejną marynatę – tą część przepisu także możesz wykonać znacznie wcześniej – w osobnej miseczce. Ponownie umieść w niej 3-4 łyżki oliwy i dodaj wszystkie pozostałe przyprawy wraz z plasterkami czosnku – wymieszaj.
Obtocz następnie w marynacie bardzo dokładnie i równomiernie wcześniej przygotowane ziemniaki oraz cebulę i umieść je w naczyniu razem z kurczakiem. Rozgrzej teraz piekarnik do 200-220 stopniu i umieść w nim naczynie żaroodporne ze wszystkimi składnikami – pozostaw tak na około 45 minut. Warto co jakiś czas zajrzeć do piekarnika i jeśli na dnie naczynia wytworzy się odpowiednia ilość sosu polać nim kawałki kurczaka.
Pod koniec pieczenia posiekaj dodatkowo koperek – najlepiej w dużej ilości. Na ostatnie kilka minut możesz posypać nim obficie zarówno kurczaka, jak i ziemniaki. Gotowe danie podawaj bezpośrednio w naczyniu lub rozdziel na odpowiednie porcje – smacznego!