Pizza Capricciosa na tortilli to fascynujący pomysł na przygotowanie tej najbardziej lubianej przez Polaków pizzy w nieco odchudzonej wersji. Zastosowanie placków tortilli zamiast standardowego ciasta nie umniejsza jednak jej walorom smakowym. Wręcz przeciwnie, użycie jako spodu pizzy dwóch placków tortilli i umieszczenie dodatkowo sera mozzarella pomiędzy nimi pozwala na uzyskanie niesamowicie wyjątkowego efektu. Standardowe dodatki w postaci pieczarek i szynki konserwowej zapewniają zachowanie podstawowego smaku Capricciosy. Każdy jej miłośnik z pewnością powinien wypróbować ten przepis. Do przygotowania pizzy konieczna będzie patelnia oraz piekarnik – zaczynajmy!
25 min 2 sztuki
Składniki – Pizza Capricciosa na tortilli
- Tortilla (ulubiony rodzaj) – 2 placki
- Szynka konserwowa – 60 gram
- Pieczarki – 125 gram
- Mozzarella – podobnie 125 gram
- Koncentrat pomidorowy – 45 gram
- Cukier – 1 łyżeczka
- Oregano suszone – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – podobnie 1 łyżeczka
- Sól
Przygotowanie
Na początek umyj dokładnie pieczarki i pokrój je w plasterki. Jeśli są zbyt duże możesz je przekroić na jeszcze mniejsze kawałki. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią przygotowane pieczarki. Smaż tak na wolnym ogniu około 10 minut co jakiś czas przekładając plasterki na drugą stronę, tak aby przysmażyły się równomiernie.
Następnie pokrój szynkę konserwową w kwadratowe – około 2 centymetrowe – kawałki. Mozzarellę natomiast zetrzyj na tarce o średnich oczkach i podziel ją na pół. Teraz przygotuj sos, w tym celu umieść koncentrat pomidorowy w osobnej miseczce. Dodaj do niego cukier oraz przyprawy: suszone oregano i bazylię – delikatnie posól i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty lub jest go za mało możesz dodać do niego dwie łyżeczki wody.
Jeśli pieczarki są już odpowiednio miękkie i przysmażone z każdej strony zacznij przygotowywać pizzę. Rozłóż jeden placek tortilli na płaskiej powierzchni – najlepiej na blacie kuchennym. Rozłóż na nim równomiernie połowę startej wcześniej mozzarelli i zakryj ją drugim plackiem. Ten z kolei posmaruj – również jak najbardziej równomiernie – sosem pomidorowym.
Następnie obsyp wierzch pizzy pozostałą mozzarellą i ułóż na niej kawałki pieczarek oraz szynki – tak aby pokryły całą jej powierzchnię. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego gotową pizzę – na około 10-15 minut. Najlepiej stale nadzorować jej pieczenie, aby żaden ze składników nie uległ zbytniemu przypieczeniu lub spaleniu.
Po tym czasie pizza jest gotowa – podawaj ją od razu po przygotowaniu. Jako dodatku możesz użyć świeżej bazylii oraz pozostałego sosu – smacznego!