Pizza capriciosa to niewątpliwie jedna z bardziej klasycznych propozycji na przygotowanie tego uwielbianego przez nas wszystkich dania. Kompozycja pieczonego ciasta z wyrazistym sosem pomidorowym przygotowanym z bazylią i oregano to gwarancja wybornego smaku. Zastosowanie delikatnej szynki konserwowej oraz sera mozzarella zdecydowanie podkreśla jej cudowne smaki i aromaty. Dodatkowo jest prosta i stosunkowo szybka w wykonaniu – każdy sobie z całą pewnością poradzi. Do przygotowania pizzy konieczna będzie spora miska i piekarnik – do dzieła!
50 min 4 porcje
Składniki – pizza capriciosa
- Szynka konserwowa – 50 g
- Pieczarki – 100 g
- Ser mozzarella – podobnie 100 g
- Mąka pszenna – 450 g
- Koncentrat pomidorowy – 80 g
- Woda – 250 ml
- Drożdże – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Sól – podobnie 1 łyżeczka
- Cukier – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść w odpowiednio dużej miseczce ciepłą – nie gorącą – wodę oraz dodaj do niej drożdże. Poczekaj chwilę na ich rozpuszczenie – dodaj do miseczki po 1 łyżeczce soli i cukru, łyżkę oliwy oraz mąkę. Wszystko to bardzo dokładni wymieszaj i odstaw na chwilę na bok. W międzyczasie posyp płaską powierzchnię – blat lub stolnicę – mąką.
Przenieś następnie zawartość miseczki na blat i rozpocznij wyrabianie ciasta. Czynność tą wykonuj do momentu uzyskania jak najbardziej jednolitej, gładkiej masy – powinno to zająć około 10-15 minut. Jeśli ciasto będzie zbytnio się kleiło dosypuj w razie potrzeby co jakiś czas mąki. Gotowe ciasto przełóż do miseczki i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyj i pokrój w plasterki pieczarki, a szynkę konserwową w kwadratowe kawałki. Zetrzyj następnie mozzarellę na tarce o drobnych oczkach. W osobnej miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano na sos. Gotowe ciasto rozciągnij na kształt okręgu – najlepiej przygotowywać je na okrągłej formie.
Zagnij następni delikatnie brzegi do środka i posmaruj sosem pomidorowym całość ciasta wewnątrz. Na koniec ułóż na pizzy jak najbardziej równomiernie kawałki szynki i plasterki pieczarek. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut – kontroluj, aby ani ciasto, ani składniki nie przypiekły się zbyt mocno. Gotową pizzę wyjmij z piekarnika i podawaj do spożycia dodatkowo z ulubionymi sosami – smacznego!