Placki dyniowe to jedna z popularniejszych propozycji na przygotowanie typowo jesiennej potrawy. Dynia zdecydowanie kojarzy nam się z tą właśnie porą roku – choć dostępna jest bez większych trudności całorocznie. Większość z nas uwielbia jej smak i bardzo chętnie przygotowuje – a przede wszystkim spożywa – dyniowe potrawy. Placki dyniowe są niewątpliwie wizytówką dań z dyni – proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu – pyszne! W naszej propozycji polecamy delikatny dodatek imbiru i cynamonu do ciasta – zapewnią niepowtarzalny smak i wyborny efekt końcowy. Zastosowanie delikatnej maślanki dodatkowo podkreśla wyjątkowy charakter dania – koniecznie podawajcie z ulubionymi dodatkami! Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
50 min 20 sztuk
Składniki – placki dyniowe
- Dynia – 200 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Mąka pszenna – 150 gram
- Maślanka – 200 ml
- Imbir – około 1 cm korzenia lub 1 płaska łyżeczka
- Cynamon – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Erytrytol – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Proszek do pieczenia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem dyni. W zależności od jej wielkości – niekoniecznie potrzebne będzie zużycie całości – przekrój ją najpierw na pół. Następnie usuń dokładnie wszystkie pestki i włókna z wewnętrznej części – najlepiej z wykorzystaniem łyżki.
Pokrój dynię na podłużne – grube na około 2-3 centymetry – paski. Ułóż je następnie w piekarniku na papierze do pieczenia – skórką do dołu – pozostaw na około 30 minut. Po tym czasie dynia powinna być już odpowiednio miękka – wyjmij ją z piekarniki i pozostaw do wystudzenia. Na koniec obierz dynię ze skóry, podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze na jak najbardziej jednolitą masę.
W międzyczasie w odpowiednio dużej miseczce zmieszaj mąkę z imbirem, cynamonem, erytrytolem, proszkiem do pieczenia oraz solidną szczyptą soli. W drugiej natomiast umieść wcześniej przygotowaną dynię oraz 200 ml maślanki, wbij do niej 2 jajka i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek – wymieszaj.
Dodaj następnie zawartość drugiej miseczki do pierwszej i bardzo dokładnie wymieszaj z wykorzystaniem łyżki, tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie po powstałym cieście. Rozgrzej solidnie patelnię i wylewaj na nią ciasto na placki – na jedną sztukę powinna wystarczyć czubata łyżka.
Każdy placek smaż po 3-4 minuty do zarumienienia, przełóż na drugą stronę i podsmaż jeszcze 2 minuty. Smażenie kontynuuj do wykorzystania ciasta, gotowe placki przełóż na talerze i podawaj do spożycia razem z ulubionymi dodatkami – cukrem pudrem, owocami, dodatkową porcją cynamonu lub śmietaną – smacznego!