Placki z dyni to lekki, prosty w przygotowaniu posiłek idealny dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie, jak i obiad, czy podwieczorek. Niepowtarzalny dyniowy smak i aromat w połączeniu z jogurtem greckim przypadną każdemu do gustu. Szybkość przygotowania placków z dyni sprawia, że są idealnym pomysłem na poranny sycący posiłek. Do ich przygotowania potrzebna będzie jedynie miska do zmieszania składników na masę, z której uformujesz placki oraz patelnia do ich usmażenia – do dzieła !
40 min 4 porcje
Składniki – placki z dyni
- Dynia (miąższ) – 300 gram
- Pomidor – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Jogurt grecki (do podania)
- Oliwa z oliwek
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania dyni – do naszego przepisu użyj najlepiej połowy średniej sztuki. Najpierw wydrąż ją i usuń ze środka pestki. Następnie pokrój dynię w podłużne paski – teraz łatwiej będzie ją zetrzeć. Tak powstałe kawałki zetrzyj dodatkowo na tarce o grubych oczkach do miski.
Sparz pomidora we wrzątku i dokładnie obierz ze skórki. Następnie skrój go w niewielką kosteczkę – nie przejmuj się jeśli zacznie się delikatnie rozpadać, łatwiej uformujesz dzięki temu placki. Skrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj wszystkie składniki do miski z dynią, a następnie dosyp do nich mąkę, wbij jajko i całość bardzo dokładnie wymieszaj dodając w międzyczasie zioła prowansalskie. W zależności od upodobań dopraw dodatkowo masę solą i pieprzem – rozgrzej dobrze patelnię.
Następnie z tak powstałej masy formuj w dłoniach placuszki i kładź je na patelnię. Postaraj się, aby były one stosunkowo cienkie – wtedy efekt końcowy będzie najlepszy. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony do momentu zarumienienia się ich powierzchni. Danie podawaj razem z jogurtem greckim i dodatkiem świeżej bazylii lub szczypiorku – smacznego !