Placuszki jabłkowe to wyśmienita, sycąca i bardzo apetyczna pod względem zarówno smakowym, jak i wizualnym propozycja na dowolny posiłek dnia. Dodatkowo prostota i szybkość wykonania sprawiają, że jest to bardzo atrakcyjne danie. Wyjątkowe połączenie delikatnego ciasta ze słodkimi jabłkami to idealne, uwielbiane przez większość z nas połączenie. Delikatny dodatek cukru pudru sprawi, że placuszki zasmakują również miłośnikom słodkości. Do ich wykonania potrzebna będzie jedynie miska do wymieszania składników ciasta oraz patelnia lub dwie jeśli chcesz szybciej poradzić sobie ze smażeniem – zaczynajmy!
30 min ~13 sztuk
Składniki – placuszki jabłkowe
- Jabłka (słodkie) – 2 sztuki
- Jajko – 1 sztuka
- Kefir – 150 gram
- Mąka pszenna – podobnie 150 gram (szklanka)
- Cukier (u nas ksylitol) – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Cukier puder
Przygotowanie
Na początek przygotuj sporą miskę, taką aby zmieściły się w niej wszystkie składniki. Dodaj do niej najpierw mąkę, wbij do niej jajko, a następnie wlej kefir. Na koniec dosyp do miski cukier (najlepiej ksylitol) oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystko następnie bardzo dokładnie wymieszaj – możesz zrobić to zarówno łyżką, jak i mikserem. Najważniejsze, żeby udało ci się uzyskać jak najbardziej gładką masę – w cieście ostatecznie nie powinno być żadnych grudek.
Następnie dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Kawałki nie powinny być większe niż około 1 centymetr, tak aby nie powodowały rozpadania się placuszków. Tak przygotowane jabłka dodaj do reszty składników i znów bardzo dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej następnie bardzo dokładnie patelnię – musi być rozgrzana naprawdę mocno, aby placuszki nie przywierały. Z przygotowanego w misce ciasta za pomocą łyżki wylej na powierzchnię patelni pierwszego placuszka. Staraj się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt – wtedy wyglądają najapetyczniej.
W kolejnych krokach postępuj podobnie, wylewaj na patelnię placuszki, aż do momentu zajęcia całej patelni i wykorzystania całości ciasta. Każdy z placuszków powinien smażyć się na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony – dopilnuj, aby się nie przypaliły !
Na koniec rozłóż gotowe placuszki na talerze – najlepiej będą smakowały podane od razu po smażeniu – gotowe. Możesz podawać je oprószone cukrem pudrem lub polane pozostałym z przygotowań kefirem. Wyśmienicie smakują również bez żadnych dodatków – smacznego!