Pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na codzienny obiad dla całej rodziny. Wspaniale komponują się z wieloma dodatkami, zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Przygotowanie przepisu jest proste i przyjemne – efekt końcowy zaś przepyszny. Niepowtarzalność aromatyczna i smakowa sosu koperkowego sprawia, że każdy pokocha to danie. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie głębokiej patelni oraz dowolnego naczynia do podgrzania bulionu warzywnego, który możesz przygotować według naszego przepisu – znajdziesz go tutaj. Do dzieła !
50 min 10 sztuk
Składniki – pulpety w sosie koperkowym
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) – 500 gram
- Bulion warzywny – 0,5 litra
- Cebula – 1 sztuka
- Cytryna – podobnie 1 sztuka (wykorzystasz tylko kilka kropel)
- Czosnek – 2 ząbki
- Mąka pszenna – 3/4 szklanki
- Śmietana 18% – podobnie 3/4 szklanki
- Koper – cały pęczek
- Papryka ostra – 1 łyżeczka
- Papryka wędzona – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i skrój w półksiężyce cebulę. Rozgrzej dobrze patelnię i dodaj na nią cebulkę – smaż do momentu zeszklenia. W międzyczasie posiekaj drobno ząbki czosnku i również dodaj na patelnię – smaż do momentu uzyskania intensywnego czosnkowego aromatu.
Dopraw solą i pieprzem mięso – dokładnie mieszając dosyp do niego suszone papryki. Wysyp połowę przygotowanej mąki na talerzyk, a następnie uformuj z mięsa pulpety – najlepiej, aby miały około 3-4 cm średnicy. Obtocz każdego z nich dokładnie w mące i kładź na patelnię.
Smaż pulpety do momentu zarumienia z każdej strony obracając je co jakiś czas. W tym samym czasie możesz podgrzać bulion warzywny (do jego przygotowania polecamy nasz sprawdzony przepis na domowy bulion warzywny). Następnie dodaj bulion na patelnię i duś wszystko pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu.
Po tym czasie wyjmij z patelni pulpety i przełóż je do osobnej miseczki – dzięki temu łatwiej będzie przygotować sos. Do szklanki lub miseczki z pozostałą ilością mąki dolej wody, tak aby przykryła ona zawartość. Następnie intensywnie mieszając postaraj się rozrobić mąkę, tak aby nie pozostały żadne grudki.
Wylej zawartość na patelnię – możesz przelać ją przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek – bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie do naczynia ze śmietaną dolej 2-3 łyżki gorącej zawartości patelni i znów bardzo dokładnie wymieszaj – dzięki temu unikniesz ścięcia się śmietany w potrawie. Dodawaj ją na patelnie powoli, małymi ilościami – cały czas intensywnie mieszając.
Pozostaw zawartość patelni na lekkim ogniu i posiekaj w międzyczasie cały pęczek kopru. Dodaj go do sosu, wyciśnij również kilka kropel soku z cytryny – dokładnie zamieszaj. Pozostaw sos po przykryciem na małym ogniu na około 15 minut. W zależności od preferencji możesz również dodać pulpety na patelnię, aby poddusiły się w sosie.
Gotowe danie podawaj najlepiej z ziemniakami (może to być również ryż lub kasza). Całość polej obficie sosem koperkowym – smacznego !