Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to jedna z pyszniejszych propozycji na przygotowanie kotlecików z mięsa mielonego. Delikatne mięso drobiowe uformowane w niewielkie pulpety w cudownie aromatycznym i wyjątkowym w smaku sosie pieczarkowym to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie podane z ulubionymi dodatkami obiadowymi świetnie sprawdzi się jako w pełni sycący obiad dla całej rodziny. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnie – najlepiej dwie osobne – zaczynajmy!
50 min 4 porcje
Składniki – pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
- Mielone z indyka – 500 g
- Pieczarki – 350 g
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Kajzerka – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Bulion drobiowy – 500 ml
- Mleko – 150 ml
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Śmietana 18% – podobnie 3 łyżki
- Masło – 1 łyżka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżka
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od namoczenia bułki w mleku – dobrze jeżeli będzie nieco zeschnięta. Obierz następnie i pokrój w kosteczkę jedną z cebul, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Wybierz dwie większe pieczarki, umyj i pokrój je również w niewielką kostkę.
Umieść następnie przygotowane składniki na rozgrzanej patelni i podsmaż kilka minut na średnim ogniu do zeszklenia cebuli i zarumienienia pieczarek. Przełóż następnie mięso mielone do sporej miseczki – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu oraz ziołami prowansalskimi.
Dodaj do miseczki również zawartość patelni, rozdrobnioną bułkę, łyżkę mąki oraz wbij do środka jajko – rozgrzej ponownie patelnię. Bardzo dokładnie wymieszaj zawartość miseczki, tak, aby składniki połączyły się jak najbardziej równomiernie. Formuj następnie z tak powstałej masy pulpeciki – najlepiej ugniataj je wewnątrz dłoni – wielkość pozostawiamy osobistym preferencjom.
Układaj je następnie na rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut na niewielkim ogniu co jakiś czas przewracając. Po tym czasie zalej patelnię 250 ml bulionu i pozostaw tak pulpety na kolejne 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obierz i posiekaj w cienkie piórka drugą cebulę, a pozostałe pieczarki pokrój w plasterki.
Umieść je następnie na osobnej patelni z roztopionym masłem – delikatnie dopraw solą i pieprzem – podsmaż do zeszklenia cebuli i odpowiedniego zarumienienia pieczarek. Dodaj następnie do pozostałej części bulionu zahartowaną śmietanę wraz z mąką – dokładnie wymieszaj i umieść na patelni – pozostaw na kilka minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj do całości nieco soli i pieprzu do smaku oraz posiekany drobno koperek. Gotowe pulpety przełóż na talerze lub do miseczek i każdą z porcji polej obficie sosem pieczarkowym. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami obiadowymi – najlepiej sprawdzą się tutaj ziemniaki lub ryż – smacznego!