Rafaello z kaszy jaglanej to świetny, prosty w wykonaniu i co najważniejsze stosunkowo lekki pomysł na słodką przekąskę. Jej niesamowity kokosowy charakter to gwarancja zadowolenia dla każdego miłośnika tego rodzaju słodkości. Świetnie sprawdzą się na spotkania towarzyskie, imprezy, czy nawet sylwestrowe przyjęcie. Każdy z pewnością chętnie wyprobuje mniej kaloryczną, a przy trym równie pyszną odmianę tej przekąski. Dodatkowo zastosowanie mleczka kokosowego w wersji light oraz erytrytolu – zamiast cukru – pozwala na uzyskanie lekkiej wersji Rafaello nie zagrażającej restrykcyjnymi dietom. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania kaszy oraz blender – i oczywiście lodówka – zaczynajmy!
75 min 30 sztuk
Składniki – Rafaello z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana – 150 gram
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Woda – 250 ml
- Wiórki kokosowe – 100 gram
- Erytrytol – 3-4 łyżeczki
- Maliny – około 10 sztuk
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie opłucz kaszę jaglana na sitku pod bieżącą chłodną wodą – naprawdę solidnie. Następnie umieść ją w garnku, dodaj 250 ml wody oraz 200 ml mleczka kokosowego. Wszystko zamieszaj i wstaw na gaz – gotuj pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie pozostałe składniki i stanie się w miarę jednolitą masą.
Pod koniec gotowania dodaj do garnka erytrytol – 3-4 łyżeczki w zależności od upodobania do słodkości. Wystudź następnie zawartość garnka, tak aby nadawała się do blednowania. Podziel masę na pół i umieść w osobnych miseczkach. Do każdej z nich dodaj następnie po 1 łyżeczce wiórków kokosowych.
Do jednej z nich dodaj również maliny i zmiksuj z wykorzystaniem blendera zawartości obydwu miseczek. Po uzyskaniu jak najbardziej gładkiej i jednolitej masy możesz zacząć formować kuleczki. W zależności od finalnej konsystencji masy może istnieć konieczność dodania niewielkiej ilości wody lub mleka, aby ułatwić lepienie.
Na koniec każdą z kuleczek umieść w pozostałych wiórkach kokosowych, tak aby obtoczyły się w nich równomiernie na całej swojej powierzchni. Gotowe kuleczki Rafaello umieść następnie w lodówce na około 1 godzinę. Po tym czasie kuleczki są gotowe do spożycia – smacznego!