Ryż smażony z kurczakiem i selerem naciowym to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie posiłku idealnego na obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo atrakcyjne zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi. Delikatne mięso drobiowe doprawione wyrazistymi przyprawami i podsmażone delikatnie wraz z warzywami to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatek ryżu sprawia, że danie staje się w pełni sycącym posiłkiem. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i garnek do ugotowania ryżu – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – ryż smażony z kurczakiem i selerem
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Ryż – 200 g
- Seler naciowy – 2 nieduże łodygi
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Czerwona papryka – 1/2 niewielkiej sztuki
- Cebula dymka – 2 sztuki (całość)
- Sos sojowy – 3 łyżeczki
- Sezam – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Curry – podobnie 1/2 łyżeczki
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w niewielką kosteczkę filet z kurczaka. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno, a imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść je następnie w miseczce wraz z dwoma łyżkami oliwy, kilkoma kroplami soku wyciśniętego z cytryny oraz połową przygotowanych przypraw: słodką i ostrą papryką i curry. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i obtocz w tak powstałej marynacie wszystkie kawałki kurczaka – pozostaw na przynajmniej 15 minut.
W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę na ryż i przygotowuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej al dente. Pokrój następnie łodygi selera naciowego w plasterki. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki lub drobniej jeśli korzystasz z większych sztuk. Białą część cebuli dymki pokrój w kosteczkę lub piórka, a szczypiorek posiekaj drobno.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię i umieść na niej najpierw kurczaka – podsmaż 5 minut co jakiś czas mieszając. Ważne, aby wszystkie kawałki przysmażyły się równomiernie z każdej strony. Po tym czasie dodaj na patelnie wszystkie przygotowane warzywa – poza szczypiorkiem. Dopraw całość sosem sojowym i pozostałymi przyprawami – zamieszaj i pozostaw pod lekko uchyloną pokrywką na 10 minut co jakiś czas mieszając zawartość.
W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie około 2 cm paseczki czerwoną paprykę – dodaj na patelnię. Odcedź gotowy już zapewne ryż i umieść go również na patelni – bardzo dokładnie wymieszaj całą zawartość. Pozostaw wszystko na ostatnie 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie przełóż gotowe danie do miseczek lub na talerze. Każdą porcje przyozdób obficie szczypiorkiem i szczyptą sezamu – podawaj do spożycia – smacznego!