Sałatka a la gyros to jedna z popularniejszych na całym świecie propozycji na pyszną sałatkę. Mnogość zastosowanych warzyw w połączeniu z ulubionym rodzajem makaronu i delikatnym mięsem drobiowym każdemu musi przypaść do gustu. Dodatkowo wyraziste przyprawy sprawiają, że sałatka zyskuje bardzo intensywnego, a jednocześnie wybornego smaku i aromatu. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i szybkie, a efekt wyśmienity. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia do podsmażenia mięsa, garnek do ugotowania makaronu i duża miska do wymieszania wszystkich składników – do dzieła!
25 min 3 porcje
Składniki – sałatka a la gyros
- Filet z kurczaka (lub indyka) – 150 gram
- Makaron (ulubiony rodzaj, najlepiej świderki) – 100 gram
- Groszek konserwowy – podobnie 100 gram
- Kukurydza konserwowa – podobnie 100 gram
- Ogórek kiszony – 4 sztuki
- Kapusta pekińska – podobnie 4 liście
- Jogurt naturalny – 25 gram
- Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
- Czosnek suszony – podobnie 1 łyżeczka
- Przyprawa do kurczaka (ulubiona) – 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj mięso i pokrój je w kosteczkę – około 1 centymetrową. Następnie posól je i popieprz delikatnie oraz dopraw połową łyżeczki suszonego czosnku oraz po łyżeczce suszonego czosnku i przyprawy do kurczaka. Bardzo dokładnie rozprowadź przyprawy, tak aby mięso było nimi równomiernie pokryte.
Rozgrzej następnie dobrze patelnię i dodaj na nią mięso – smaż na niedużym ogniu przez około 10-15 minut. Długość smażenia dostosuj do własnego upodobania w zależności od tego jak bardzo przysmażonego mięsa oczekujesz. Pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszać zawartość patelni, tak aby wszystkie kawałki przysmażały się równomiernie z każdej strony.
W międzyczasie zagotuj w garnku osoloną wodę i dodaj do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli preferujesz makaron al dente odejmij od tego czasu 2 minuty. Następnie odsącz dokładnie kukurydzę i groszek – umieść je w misce na sałatkę.
Ogórka kiszonego pokrój w małą kosteczkę, a kapustę pekińską dokładnie umyj i posiekaj na drobne kawałki – dodaj wszystko do miski i wymieszaj. W osobnej miseczce umieść jogurt naturalny i dodaj do niego łyżeczkę suszonego czosnku. Bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
W międzyczasie odcedź makaron i dodaj razem z gotowym mięsem do pozostałych składników. Przelej następnie sos do miski i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj – gotowe. Sałatkę podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu póki mięso i makaron są jeszcze ciepłe. Możesz dodatkowo przyozdobić ją świeżą natką pietruszki – smacznego!