Sałatka a’la kebab to bardzo prosta i jednocześnie niesamowicie smaczna propozycja na przygotowanie wyjątkowego posiłku. Danie idealnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego obiadu. Cudowna kompozycja warzyw i delikatnego kurczaka wraz z wyrazistymi przyprawami każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Z racji na prostotę i szybkość wykonania jest też idealnym pomysłem na danie imprezowe. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miska – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – sałatka a’la kebab
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 sztuka
- Ogórek – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Sałata lodowa lub kapusta pekińska – około 150-200 g
- Kukurydza – 100 g
- Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Majonez – podobnie 2 łyżki
- Musztarda (ulubiona) – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Czosnek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej 2-3 godziny przed planowanym posiłkiem. Najpierw umyj dokładnie i oczyść filet z kurczaka, a następnie pokrój go w nieregularne 2-3 cm podłużne kawałki. Dopraw je następnie jak najbardziej równomiernie, ale delikatnie solą i pieprzem.
Dodaj następnie do osobnej miseczki 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę musztardy, czosnek oraz słodką i ostrą paprykę – bardzo dokładnie wymieszaj. Umieść w niej wszystkie kawałki kurczaka i obtocz dokładnie w powstałej marynacie. Odstaw następnie miseczkę do lodówki – najlepiej na około 2 godziny. Wyjmij kurczaka z lodówki 15 minut przed przystąpieniem do kolejnych czynności, aby wyrównać nieco jego temperaturę.
Po tym czasie rozgrzej solidnie patelnię i umieść na niej kurczaka. Smaż około 10 minut na niezbyt dużym ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki mięsa zarumieniły się równomiernie z każdej strony. W międzyczasie umyj i pokrój w paseczki czerwoną paprykę, a ogórka w kosteczkę.
Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półksiężyce, a sałatę lodową podziel na mniejsze, nieregularne kawałki. Kukurydzę odcedź z zalewy, a pomidory koktajlowe pokrój w zależności od ich wielkości na połówki lub ćwiartki. Umieść wszystkie tak przygotowane składniki wraz z gotowym już zapewne kurczakiem w odpowiednio dużej miseczce i wymieszaj delikatnie.
Umieść następnie w osobnej miseczce po dwie łyżeczki jogurtu naturalnego oraz majonezu, a także 1/2 łyżeczki bazylii i posiekany koperek. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj do miseczki z pozostałymi składnikami. Innym sposobem jest rozłożenie warzyw do miseczek i doprawienie sosem każdej porcji osobno – gotowe – smacznego!