Sałatka grecka z sałatą lodową to jedna z pyszniejszych i jednocześnie stosunkowo prosta propozycja przygotowania wyjątkowego dodatku obiadowego. Idealna kompozycja cudownych warzyw, sera feta i klasycznego sosu każdemu z pewnością przypadnie do gustu – kto z nas nie lubi sałatki greckiej ? Idealnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego dania, a podana w większych ilościach może śmiało stanowić samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie składniki i odpowiednio duża do pomieszczenia ich wszystkich miska – do dzieła!
20 min 3 porcje
Składniki – sałatka grecka z sałatą lodową
- Sałata lodowa – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Ogórek – podobnie 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe – kilkanaście sztuk
- Czarne oliwki – podobnie kilkanaście sztuk
- Ser feta – 150 g
- Oregano – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia – najlepiej oddzielonych wcześniej liści sałaty lodowej. Pozostaw je następnie do obcieknięcia, a w międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce czerwoną cebulę. Ogórka w zależności od osobistych preferencji i grubości skórki możesz obrać lub pozostawić w całości – pokrój go w plasterki lub ćwiartki.
Czerwoną i żółtą paprykę umyj dokładnie i pokrój w – niezbyt dużą, najlepiej około 1 cm – nieregularną kostkę. Pomidory koktajlowe ponownie w zależności od upodobania i ich wielkości pokrój w plasterki lub po prostu na połówki. Czarne oliwki odsącz z zalewy, a ser feta odciśnij z wykorzystaniem papierowych ręczników i pokrój w kosteczkę.
W osobnej miseczce zmieszaj następnie 4 łyżki oliwy, łyżkę oregano oraz nieco soli i pieprzu. Suchą już zapewne sałatę podziel teraz na mniejsze, nieregularne kawałki i ułóż jak spód każdej z porcji – na talerzach lub w miseczkach. Dodaj do nich następnie w kolejności cebulę i papryki, ogórki, oliwki, pomidory i fetę.
Innym sposobem podania jest oczywiście umieszczenie wszystkich składnikach w dużej miseczce i delikatne ich wymieszanie. Na koniec polej całość obficie sosem i podawaj do spożycia – sałatka najlepiej będzie smakowała nieco schłodzona – smacznego!