Sałatka makaronowa to bardzo ciekawe propozycja na przygotowanie tego rodzaju dania w nieco odmienionym wydaniu. Bogata kompozycja warzyw zapewnia jej niezaprzeczalnych walorów smakowych i aromatycznych. Niewątpliwie jest to również solidna dawka witamin i potrzebnych mikroelementów. Dodatkowo zastosowanie ulubionego rodzaju makaronu – mniej lub bardziej dietetycznego – pozwala na uzyskanie dania w pełni sycącego i świetnie nadającego się jako samodzielny posiłek. Sałatka jest również bardzo prosta w modyfikacji i nic nie stoi na przeszkodzie by dodać do niej swoje ulubione warzywa. Z pewnością samo przygotowanie również nie sprawi nikomu większych trudności. Do jej wykonania konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu i odpowiednio duża miska – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka makaronowa
- Makaron (ulubiony rodzaj) – 60 gram
- Kukurydza – 50 gram
- Ogórek gruntowy – 1 sztuka
- Pomidor – podobnie 1 sztuka
- Szynka drobiowa – 3 plasterki
- Sałata rzymska – podobnie 3 liście
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania sosu – dzięki temu składniki lepiej zespolą się ze sobą smakowo i aromatycznie. W tym celu umieść w miseczce 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżeczkę musztardy. Szczypiorek posiekaj drobno i również dodaj do miseczki – dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw tak na czas przygotowania sałatki.
Następnie przejdź do zagotowania delikatnie osolonej wody w garnku. Dodaj do niego następnie makaron i zagotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli preferujesz makaron al dente pamiętaj o odjęciu od czasu gotowania około 2 minut – to powinno wystarczyć do uzyskania tego przepysznego efektu.
W międzyczasie odsącz porządnie kukurydzę, umyj dokładnie i obierz ogórka – pokrój go w niedużą kosteczkę. Pomidora najlepiej umieścić na chwilę w miseczce w gorącą wodą – bardzo łatwo wtedy pozbyć się skórki. Po obraniu pomidora pokrój jego również w kostkę. Sałatę natomiast umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze kawałeczki.
Na koniec skrój jeszcze w nieduże kwadraciki szyneczkę drobiową i umieść wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej dla nich misce. Odcedź gotowy już zapewne makaron i również umieść go w misce. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj do nich sos – ponownie bardzo dokładnie zamieszaj całość, tak aby sos równomiernie rozprowadził się po całości potrawy – gotowe – smacznego!