Sałatka nicejska jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalną, popularną i lubianą sałatką pochodzenia francuskiego. Jak to bywa w przypadku tego typu dań ma nieskończone ilości różnorodnych wariacji – każdy ujmuje z niej lub dokłada coś od siebie. O jej wyjątkowości stanowi bogaty bukiet warzyw (najlepiej świeżych) w połączeniu z jajkiem i rybą. Dzięki tak szerokiemu przekrojowi składników sałatka jest bardzo sycąca i może z powodzeniem pełnić rolę dowolnego posiłku w ciągu dnia. Znakomicie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub wyborny obiad. Jej przygotowanie nie stanowi większego wyzwania i nie zajmuje wiele czasu. Będzie to tego konieczny jedynie garnek (lub najlepiej dwa) do ugotowania jajek i fasolki oraz odpowiednio duże talerze (lub miska) do ułożenia wszystkich składników – zaczynajmy.
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka nicejska
- Pomidorki koktajlowe – 150 gram
- Oliwki czarne – kilkanaście sztuk
- Fasolka szparagowa – 100 gram
- Sałata rzymska – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Tuńczyk – 125 gram
- Anchois – 25 gram
- Jaja – podobnie 2 sztuki
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Cytryna – kilkanaście wyciśniętych kropel
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij najlepiej od sosu – dzięki temu będzie miał chwilę na połączenie aromatów. W tym celu obierz i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach (lub przeciśnij przez praskę) ząbek czosnku. Umieść go następnie w osobnej miseczce, do której dodaj również łyżeczkę musztardy oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Na koniec wyciśnij kilkanaście kropel ze świeżej cytryny, delikatnie dosól i popierz – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Włóż następnie jajka do garnka, zalej wodą i wstaw na gaz. Od momentu zagotowania wody pozostaw jajka na gazie jeszcze około 8-10 minut – w zależności od wielkości jajek. Po tym czasie z pewnością staną się jajkami na twardo – zalej je zimną wodą na kilka minut.
W tym samym czasie zagotuj wodę w drugim garnku z fasolką (lub w tym samym tuż po ugotowaniu jajek), osól delikatnie. Gotuj tak przez około 5 minut aż fasolka stanie się miękka. Odcedź ją następnie na sitku i pozostaw do wystudzenia.
W międzyczasie dokładnie opłucz sałatę i porwij na mniejsze kawałki – w zależności od upodobania, najlepiej kilkucentymetrowe. Czerwoną cebulę pokrój w półksiężyce, pomidorki koktajlowe w plasterki, tuńczyka oraz anchois odcedź z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
Obierz jajka ze skorupek, ostrożnie aby jak najlepiej zachować ich kształt – przekrój je na pół. Na dużym talerzu ułóż najpierw fasolkę, sałatę i cebulę, następnie na nich pomidorki, oliwki, tuńczyka i anchois. Na koniec dodaj do sałatki jajka i całość polej wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu ze świeżym pieczywem – smacznego!