Sałatka pieczarkowa to bardzo wyjątkowa pod względami smakowymi – jedna z naszych ulubionych – potrawa. Szeroki zestaw składników – w szczególności duża ilość pieczarek – to gwarancja wybornego smaku. Dodatek jajek zapewnia, że danie staje się solidnie sycące i może z powodzeniem stać się samodzielnym posiłkiem. Idealnie oczywiście sprawdzi się jako dodatek do obiadu – praktycznie dowolnego. Do przygotowania sałatki konieczne będą jedynie dwa garnki – skróci to czas wykonania przepisu – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – sałatka pieczarkowa
- Pieczarki – 500 gram
- Kukurydza – 140 gram
- Ogórek kiszony – 3-4 sztuki
- Jajka – podobnie 3-4 sztuki
- Jabłko (ulubione) – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Majonez – 100 gram
- Musztarda – 20 gram
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania zdecydowanie rozpocznij od jajek – koniecznie zadbaj o to, aby z całą pewnością zostały ugotowane na twardo. W tym celu umieść jajka w garnku z chłodną wodą i wstaw na średniej mocy ogień. Poczekaj do momentu zagotowania wody, a następnie odlicz 8-10 minut w zależności od wielkości jajek. Duże sztuki ugotują się nieco wolniej niż te mniejsze.
W międzyczasie w większym garnku zagotuj osoloną wodę na pieczarki. Przed dodaniem ich do garnka umyj je bardzo dokładnie, tak aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi. Możesz teraz obrać pieczarki, ale nie jest to koniecznością – wszystko w zależności od osobistych preferencji. Dodaj je następnie do wrzącej wody i pozostaw na około 10-15 minut – znów w zależności od ich wielkości.
W czasie gotowania jajek i pieczarek możesz pokroić w kosteczkę ogórki kiszone – jeśli przeszkadza Ci ich skórka możesz oczywiście wcześniej je obrać. Odcedź z zalewy kukurydzą, szczypiorek posiekaj drobno, a czerwoną cebulę obierz i skrój w kostkę lub cienkie półksiężyce. Jabłko solidnie umyj, obierz i pokrój również w – podobnej wielkości co wcześniejsze składniki – kosteczkę.
Gotowe jajka przestudź, obierz i pokrój w drobną kostkę – nie przejmuj się jeśli będzie się nierównomiernie rozpadało – ważne, aby kawałki były niewielkie, a w sałatce skomponują się idealnie. Ugotowane pieczarki odcedź, również ostudź i pokrój w podobnej wielkości co jajka kosteczkę.
Na koniec umieść wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej misce, dodaj 100 gram majonezu oraz 20 gram musztardy. Wybierz jej rodzaj zgodnie z własnymi preferencjami – to od niej będzie zależało czy sałatka nabierze nieco ostrzejszego charakteru, czy też pozostanie łagodna. Wszystko następnie bardzo dokładnie wymieszaj – spróbuj – w razie konieczności dopraw solą i pieprzem – gotowe – smacznego!