Sałatka ryżowa z tuńczykiem to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie dania idealnie komponującego się jako dodatek obiadowy. Jednocześnie dzięku zastosowaniu dodatku ryżu może śmiało stanowić samodzielny posiłek – jest bardzo sycąca. Połączenie tuńczyka, jajek i konserwowych warzyw sprawia, że potrawa zyskuje niesamowicie atrakcyjnych smaków i aromatów. Dodatkowo zastosowanie drobno posiekanej papryczki chili nadaje sałatce nieco ostrzejszego charakteru. Można oczywiście zgodnie z osobistymi preferencjami zrezygnować z tego dodatku. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek lub dwa dla ugotowania ryżu i jajek jednocześnie – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – sałatka ryżowa z tuńczykiem
- Tuńczyk – 125 g
- Ryż (ulubiony) – podobnie 125 g
- Jajka – 2 sztuki
- Cebula – 1 mała sztuka
- Kukurydza – 75 g
- Czerwona fasola – podobnie 75 g
- Chili – około 2-3 cm
- Majonez – 2 łyżki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od ugotowania lekko osolonej wody na ryż – przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Z całością potrawy najlepiej komponuje się ryż przygotowany al dente – gorąco polecamy. Warto tą czynność wykonać nieco wcześniej, aby ryż był odpowiednio wystudzony – sałatka podana na zimno smakuje najlepiej.
W drugim garnku w tym samym czasie ugotuj na twardo dwa jajka – około 8-10 minut w zależności od wielkości. Gotowanie jajek podobnie jak ryżu można śmiało wykonać nieco wcześniej, aby podczas przygotowania sałatki były już schłodzone. Pamiętaj, aby nie umieszczać w lodówce ciepłego dania – negatywnie wpływa to na jego późniejszy smak.
W międzyczasie odsącz tuńczyka z zalewy i podziel na jak najmniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę – chili posiekaj bardzo drobno. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy – wszystkie przygotowane składniki umieść w dużej miseczce. Gotowe już zapewne jajka schłódź, obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę – dodaje je również do miseczki.
Ryż odcedź, schłódź i dodaj do miseczki wraz z dwoma łyżkami majonezu. Całość dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec posiekaj drobno szczypiorek i posyp nim gotową sałatkę. Potrawa najlepiej smakuje schłodzona – podana na zimno jako dodatek obiadowy – gotowe, smacznego!