Sałatka warstwowa z szynką i ananasem jest bardzo urozmaiconą pod względem wykorzystanych składników propozycją na sałatkę. Szeroka gama warzyw z kukurydzą i porem na czele wspaniale komponuje się z owocem ananasa. Dodatkowo zastosowanie szynki i sera żółtego bardzo atrakcyjnie wpisuje się w danie. Całość uzupełnia majonez co jeszcze bardziej uwypukla jej wyjątkowy smak i aromat. Do wykonania sałatki konieczna jest jedynie odpowiednio duża miska do ułożenia wszystkich składników – do dzieła!
25 min 4 porcje
Składniki – sałatka warstwowa z szynką i ananasem
- Szynka konserwowa – 100 gram (w kawałku lub plastry)
- Ser żółty – podobnie 100 gram
- Kukurydza – podobnie 100 gram
- Ananas – podobnie 100 gram
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Por – podobnie 1 sztuka (użyjemy tylko białej części)
- Kapusta pekińska – 5 liści
- Majonez – 200 ml
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania sałatki rozpocznij od pora oddzielając jego białą część. Następnie posiekaj ją w niewielkie (0.5 centymetra) krążki, a te przetnij na pół. Postąp tak z całą białą częścią pora, a następnie porozdzielaj go na mniejsze kawałki. Ułóż tak przygotowanego pora na dnie miski.
Następnie przykryj całość pora około centymetrową warstwą majonezu i dopraw delikatnie solą i pieprzem. Odsącz dokładnie kukurydzę i wykorzystaj ją do ułożenia kolejnej warstwy w misce. W kolejnym kroku pokrój szynkę konserwową. Jeśli korzystasz z szynki w kawałku pokrój ją w około półcentymetrową kostkę. Jeśli natomiast korzystasz z plasterkowanej szynki możesz pokroić ją w nieco większe kawałki.
Następnie odkrój kawałek ananasa (około 1/2 lub 1/3 średniej sztuki) i dokładnie obkrój go ze skórki. Z pozostałego kawałka miąższu skrój plasterki o grubości około 1 centymetra. Plasterki z kolei pokrój podobnie wzdłuż i wszerz – uzyskasz kostkę. Z ananasa ułóż kolejną warstwę w miseczce i również przykryj ją majonezem doprawiając delikatnie solą i pieprzem.
Czerwoną paprykę umyj, wydrąż i skrój w podłużne paski. Te z kolei pokrój następnie w mniejsze kawałki i ułóż z nich kolejną warstwę sałatki. Przygotowany wcześniej ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wykorzystaj jako ostatnia warstwę.
Na koniec umyj liście kapusty pekińskiej i rozdzielając ją na niewielkie, nieregularne kawałki i ułóż na sałatce jako jej uwieńczenie. Sałatka gotowa, podawaj przygotowaną w ten atrakcyjny, warstwowy sposób – smacznego!