Sałatka z kurczakiem i awokado to wyśmienita propozycja na przygotowanie bardzo zróżnicowanego, a jednocześnie wyjątkowo atrakcyjnego posiłku. Szeroki zestaw składników zapewnia równie szerokich wrażeń smakowych i aromatycznych. Danie jest wyjątkowe z racji na połączenie delikatnego mięsa drobiowego z warzywami, awokado oraz innymi dodatkami. Na pierwszy plan wysuwają się tutaj suszone pomidory oraz ziarenka słonecznika lub inne ulubione w zależności od osobistych preferencji. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miska – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i awokado
- Filet z kurczaka – około 200 gram (1 przeciętna sztuka)
- Awokado – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki
- Kukurydza – 80 gram
- Groszek – 50 gram
- Rukola – podobnie 50 gram
- Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- Suszone pomidory – 5 sztuk
- Słonecznik lub innego rodzaju nasiona (u nas nasiona niełuskane konopii od Alba Hemp)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Marynata
Przygotowania rozpocznij od zamarynowania kurczaka – najlepiej wykonać ten punkt około 15 minut przez przystąpieniem do kolejnych kroków. W tym celu bardzo dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą i pokrój je w kosteczkę. Jej wielkość dostosuj do swoich osobistych preferencji – polecamy około 1-2 cm kawałki.
Następnie umieść w miseczce łyżkę oliwy oraz dodaj przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy oraz około 1/3 łyżeczki chili. Kurczaka najpierw delikatnie dopraw solą i pieprzem, a następnie umieść w marynacie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozłożyły się jak najbardziej równomiernie na powierzchni mięsa – odstaw miseczkę na bok.
Sałatka
W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Awokado umyj i obierz, a następnie przekrój wzdłuż – rozdziel na dwie części i usuń pestkę. Następnie całość miąższu pokrój w kosteczkę – nie przejmuj się jeśli nie uda się zachować równej ich wielkości. czerwoną cebulą obierz i posiekaj w cienkie półksiężyce – umieść wszystkie przygotowane składniki w dużej miseczce.
Kukurydzą oraz groszek odsącz z zalewy i również umieść w miseczce. Pomidory koktajlowe umyj i w zależności od ich wielkości pokrój w plasterki lub nieco drobniej. Suszone pomidory odsącz delikatnie z zalewy i pokrój w cienkie, krótkie paseczki lub kostkę. Rukolę umyj pod bieżącą wodą i pozostaw do obcieknięcia – następnie dodaj wszystkie składniki do miseczki.
Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią wcześniej przygotowane mięso. Smaż przez około 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie jego kawałki zarumieniły się odpowiednio równomiernie. Na koniec dodaj gotowe mięso do pozostałych składników, dodaj dwie łyżki oliwy – proponujemy zastosować jej ostrzejszą wersję na przykład z dodatkiem chili.
Wszystko to bardzo dokładnie – ale delikatnie – wymieszaj i przełóż na talerze lub do miseczek. Na koniec każdą z porcji przyozdób łyżeczką ziaren słonecznika lub tak jak w naszym przypadku nasionami konopii od Alba Hemp – pysznie się komponują ! Gotową sałatkę podawaj do spożycia najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywa – smacznego!