Sałatka z kurczakiem i brokułami to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie wyjątkowego dodatku obiadowego. Połączenie delikatnego kurczaka, ulubionych warzyw, sera feta i wyrazistych przypraw każdemu powinno przypaść do gustu. Danie będzie idealnie komponowało się jako dodatek do zdecydowanej większości dań. Sałatka może dodatkowo podana w większej ilości śmiało stanowić samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia, garnek i duża miseczka – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i brokułami
- Filet kurczaka – 1 sztuka
- Brokuł – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Pomidor – 3 sztuki
- Feta – 100 g
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Majonez – podobnie 2 łyżki
- Słodka papryka – 1/3 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/3 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/3 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/3 łyżeczki
- Imbir – podobnie 1/3 łyżeczki
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej około 2-3 godziny przed przygotowaniem sałatki. Na początek bardzo dokładnie umyj, oczyść i pokrój w podłużne kilkucentymetrowe kawałki filet kurczaka. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno – umieść go razem z kawałkami kurczaka w osobnej miseczce.
Dodaj do niej następnie 2 łyżki oliwy z oliwek oraz po 1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby kawałki kurczaka pokryły się marynatą jak najbardziej równomiernie. Odstaw następnie miseczkę z kurczakiem do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Wyjmij po tym czasie kurczaka z lodówki – odczekaj nieco, aby wyrównać jego temperaturę – i podsmaż około 10 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj koniecznie zawartość patelni, tak aby kurczak przysmażył się równomiernie ze wszystkich stron.
Umyj teraz dokładnie brokuł i podziel go na mniejsze różyczki. Umieść je następnie w garnku z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotuj w zależności od upodobania 5-10 minut. Im krótszy czas gotowania tym twardsze i bardziej chrupiące będą różyczki brokułu. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie piórka czerwoną cebulę, a fetę w niewielką kosteczkę.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i również pokrój w kosteczkę – koperek posiekaj drobno. Umieść go następnie w osobnej miseczce wraz z jogurtem i majonezem – przypraw delikatnie solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec umieść wszystkie składniki w dużej miseczce lub od razu podziel na porcję, polej sosem i podawaj do spożycia – smacznego!